POČINJE SASLUŠANJE: Asanž večeras na slobodi?
Foto: AP

Posle dve godine u ambasadi

POČINJE SASLUŠANJE: Asanž večeras na slobodi?

Planeta -
Ukidanje švedskog naloga za hapšenje bi predstavljalo korak u pravcu omogućavanja osnivaču Vikiliksa da napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu

STOKHOLM - Pred sudom u Švedskoj danas, iza zatvorenih vrata, počinje saslušanje na osnovu kojeg treba da se donese odluka da li će biti ukinut nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog navodnih krivičnih dela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja on negira.

Ukidanje švedskog naloga za hapšenje bi predstavljalo korak u pravcu omogućavanja 43-godišnjem Asanžu da napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, u kojoj se nalazi već dve godine da bi izbegao izručenje Švedskoj, prenosi AFP.

Dok švedsko tužilaštvo stoji na stanovištu da nalog, izdat 2010. godine povodom navodnog krivičnog dela učinjenog iste godine, ne treba ukidati, Asanžov advokat Tomas Olson ističe da ga treba ukinuti i to sa "trenutnim efektom".

Asanžov branilački tim napominje kako raspolaže veoma jakim argumentima u prilog ukidanja naloga za hapšenje njihovog klijenta. Nakon što je iscrpeo sve pravne opcije pred britanskim sudovima da ne bude izručen Švedskoj, Asanž je juna 2012. našao utočište u ambasadi Ekvadora u Britaniji.

Ovaj potez on pravda strahovanjima da bi izručenje Švedskoj predstavljalo uvod u njegovo izručivanje SAD, gde je Vikiliks objavljivanjem hiljada poverljivih dokumenata izazvao gnev vlasti i javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track