PUŠILIN: Antifašisti iz celog sveta dolaze da se bore za Novorusiju
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

PUŠILIN: Antifašisti iz celog sveta dolaze da se bore za Novorusiju

Planeta -
Od stranih dobrovoljaca u samoodbrani Donjecke i Luganske narodne republike najviše je Evropljana, kaže politički vođa DNR

MOSKVA - U redove milicije samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, čiji se savez zove Novorusija, stupaju "antifašisti iz celog sveta", izjavio je na konferenciji za novinare u Moskvi predsednik Vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On nije mogao da kaže koliko je tačno dobrovoljaca došlo, ali je rekao da dolaze sa svih strana, "dosta ih je iz Evrope". "Zajedničko im je to što žele da se bore protiv fašizma", kazao je Pušilin.

On je ocenio da "konflikt na jugoistoku zemlje nije samo ukrajinski, jer vidimo koliku pomoć SAD upućuju Ukrajini da bi se razbuktao sukob.

"Kad je reč o plaćenicima koje je uzela ukrajinska armija, Pušilin kaže da "o prisustvu najamnika, instruktora i snajperista" pripadnici samoodbrane još skupljaju informacije.

"Naš protivnik se trudi da sakrije vesti o tome... Da bi sakrila njihove tragove, ukrajinska vojska odnosi tela ubijenih plaćenika, a ostavlja svoje ranjenike", kaže on.

Dmitrij Medvedev, Foto Reuters

16.04 - Nikakve sankcije nisu u stanju da naprave "neprihvatljivu štetu ekonomiji" i "nikoga ne mogun baciti na kolena", izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev na sednici vlade, komentarišući uvođenje sankcija Zapada Rusiji. Medvedev je naveo da su sankcije Rusiji, ruskim građanima i kompanijama uopšte nelegalne, jer nisu zasnovane na odlukama UN, javlja Itar-Tass, prenosi Tanjug. "Tačnije, uvode se arbitrarno", rekao je on, dodajući da će nove sankcije doprineti daljem porastu antiameričkog i antievropskog raspoloženja." Ako je to cilj naših partnera, on će biti uskoro dostignut. Uzgred, uporedo sa uzvratnim merama prema stranim osobama i kompanijama", rekao je predsednik ruske vlade i dodao da su sankcije beskorisne za rešenje situacije u Ukrajini. "Sve te sankcije, avaj, neće pomoći Ukrajini. Nikako", rekao je on.

Ilustracija Suhoj 25 ukrajinske armije Foto Printscreen Twitter

13.50 - Ukrajina je danas optužila ruske vazduhoplovne snage da su oborile ukrajinski borbeni avion u misiji iznad njene teritorije. Kako je naveo Nacionalni savet bezbednosti i odbrane u Kijevu, avion Su-25 oboren je raketom juče, a taj napad ocenio je kao "novu provokaciju". "Naš avion je oboren, a pilot je uspeo da iskoči iz njega", navodi se u kratkom saopštenju Saveta i dodaje da su ukrajinske snage pilota prebacile na bezbedno mesto. Moskva nije reagovala na ove optužbe Kijeva. Ali je državni tužilac Krima Natalija Poklonskaja objavila ovaj tvit:

"Rusija ima tako opasne pilote da su oborili ukrajinski Su-25 i ne uzletevši s aerodroma!!!"

Ilustracija Foto AP

13.03 - Ukrajinska vojska povlači se s pozicija u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, javlja Itar-Tass pozivajući se na izvore u snagama samoodbrane u ta dva secesionistička regiona na istoku Ukrajine. Vojnici su se povukli iz sela Sabovke, Govoruhe Raskošnoje, Georgijevke, ali i iz predgrađa Luganska. Situacija u gradovima se stabilizovala, navodi isti izvor: komunalne službe i javni pravoz normalno funkcionišu. Jedino su u Donjecku na snazi ratno stanje i policijski čas, koje je juče uveo komandant snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov. kod kontrolnog punkta Marinovke na jugu Donjecke oblasti vode se žestoke borbe; jedinica ukrajinske vojske pokušava da se probije iz obruča. "Protivnik zasipa Marinovku i Stepanovku granatama i raketama. Ljudstvo nije pošlo u napad, nego ostvaruju ogromnu nadmoć u artiljeriji. Imamo ozbiljne gubitke, ali držimo poloožaje", saopštio je Strelkov.

Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters

11.49 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da nove sankcije koje su Moskvi uvele SAD i Evropska unija pokazuju da ne uspevaju ruski pokušaji da podele Vašington i Birsel. "Svi pokušaji Rusije da podeli Evropsku uniju i spreči da se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države slože, bili su osuđeni na propast", rekao je Jacenjuk i optužio Moskvu da šalje proiruskim snagama na istoku Ukrajine na desetine ternkova, ručne raketne bacače i obaveštajne agente, preneo je Rojters.

Ketrin Ešton, Foto Beta/AP
Ketrin Ešton, Foto Beta/AP

11.32 - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražila je danas oslobađanje Ukrajinke Nadežde Ševčenko, pilota koju su proruske snage zarobile i prebacile u Rusiju.“Vrlo smo zabrinuti što je Nađa Ševčenko, pilot vojnog aviona, posle kidnapovanja u istočnoj Ukrajini prebačena u Rusku federaciju”, piše u saopštenju visoke predstavnice.Ešton je podsetila Rusiju da je kao članica Saveta Evrope i potpisnica Evropske povelje o ljudskim pravima dužna da poštuje međunarodne obaveze.

Vladimir Putin, Foto AP

11.25 - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će američke sankcije dovesti odnose sa Rusijom "u bezizlaznu situaciju". Obraćajući se novinarima tokom posete Brazilu, Putin je kazao da tek treba da vidi detalje najnovijih američkih sankcija da bi razumeo njihov pun obim, preneo je Rojters. On je takođe naveo da će sankcije koje su zavele SAD narušiti i interese vodećih američkih kompanija u energetskom sektoru pošto takve mere obično imaju "bumerang" efekat.

11.22 - Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su znatno proširene sankcije Rusiji zbog Ukrajine, obuhvatajući mere usmerene na rusku namensku industriju, energetske kompanije i finansijske institucije. Tako su se na "crnoj listi" našle korporacija "Almaz-Antej" i koncern "Kalašnjikov", "Ižmaš", "Bazalt", "Uralvagonzavod", kompanije "Novatek", "Rosnjeft", "Vnješekonombank" (VEB) i "Gazprombank", "Feodosijska naftna kompanija", koncern radioelektronske tehnologije KRET, kompanija "Sazvezđe", prenele su ruske agencije.

11.15 - Osam civila ranjeno je u Lugansku u protekla 24 sata, javlja Kijev post.

10.33 - Komandant milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov saopštio je da su njegove snage zaplenile naoružanje ukrajinske jedinice koju su potukle u oblasti Metalista. Ukrajinska artiljerija zadala je gubitne snagama samoodbrane kod Stepanovke, ali pozicije se održavaju, piše on na Tviteru i dodaje da se ratuje i u oblasti Kožjevni, na samoj granici s Rusijom.

09.29 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva od Rusije da bezuslovno oslobodi ukrajinskog pilota Nadeždu Savčenko. Savčenkova je zarobljena u Luganskoj oblasti i prebačena u pritvor o Voronježu, javlja Kijev post.

09.24 . Nove američke sankcije su primitivan način osvete za Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije, a prenosi TV kanal Raša Tudej na Tviteru.

Igor Sečin: Američke sankcije su nelegalne i neosnovane, Foto AP

09.18 - Američke sankcije protiv Rosnjefta su nelegalne, neosnovane i štetne pre svega za američke partnere te kompanije, izjavio je predsednik Rosnjefta Igor Sečin dodajući da taj ruski naftni gigant nije povezan s krizom u Ukrajini. Sečin je rekao da će pravni tim Rosnjefta odlučiti kako da odgovori na američke sankcije. "To ćemo rešiti u bliskoj budućnosti", podvukao je on.

09.00 - Lideri EU pooštrili su sankcije Moskvi zbog krize sa Ukrajinom. Na meti ovih mera naćiće se "pojedinci ili firme koje aktivno pružaju finansijsku podršku ili materijal Rusima koji donose odluke i odgovorni su za aneksiju Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track