(VIDEO) UŽIVO DAN 10 GOTOVO PRIMIRJE: Istog trenutka Hamasova raketa pogodila Izrael
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

(VIDEO) UŽIVO DAN 10 GOTOVO PRIMIRJE: Istog trenutka Hamasova raketa pogodila Izrael

Planeta -
Teroristi nisu ni poštovali primirje - ispalili su tri rakete na Izrael - ali izraelska vojska nije reagovala

TEL AVIV/GAZA - Onog momenta kad je isteklo petočasovno humanitarno primirje, palestinska teroristička grupa Hamas ispalila je raketu iz Pojasa Gaze, a ona je pogodila izraelski grad Aškelon.

Raketa je pala na Aškelon tačno u 15 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srednjoevropskom), istog sekunda kad je isteklo primirje.

Hamas nije ni poštovao prekid vatre, koji su UN tražile zbog palestinskog civilnog stanovništva; samo dva sata od početka primirja ispalili su tri rakete na region Eškol u Izraelu.

Teroristi su u međuvremenu demantovali da je dogovoren sveobuhvatan prekid vatre od sutra. "Vesti o prekidu vatre su netačne. Nastavljaju se napori, ali nema dogovora za sada", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri AFP -u.

19.09 - Odsek UN za pomoć palestinskim izbeglicama saopštio je danas da je pronašao 20 raketa u jednoj školi u Pojasu Gaze, koji Izrael bombarduje 10 dana kako bi neutralisao palestinski radikalni pokret Hamas. "Tokom rutinske inspekcije zgrada, UN je pronašao 20 raketa sakrivenih u jednoj napuštenoj školi u Pojasu Gaze. UN žestoko osuđuje grupu ili grupe koje su odgovorne za to", navodi se u saopštenju i dodaje da UN prvi put otkriva oružje na tom području.

17.20 - Libansko Ministarstvo spoljnih poslova podnelo je žalbu Savetu bezbednosti UN zbog nedavnog izraelskog granatiranja južnog Libana. U žalbi je navedeno da je to granatiranje, kao odmazda za rakete koje su ispalili libanski ekstremisti u Izrael, opasno kršenje teritorijalnog integriteta Libana. Takođe su osuđeni napadi na Izrael s libanske teritorije, za koje je ministarstvo navelo da su ih izveli otpadnici.

Još tokom primirja Hamas je ispalio 3 rakete na Izrael, Foto AP
Još tokom primirja Hamas je ispalio 3 rakete na Izrael, Foto AP

15.05 - Tri granate ispaljene iz Pojasa Gaze pogodile su danas jug Izraela, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF) samo dva sata pošto je humanitarni prekid vatre stupio na snagu. Granate su pogodile region Eškol, na granici s južnom delom pojasa Gaze, saopšteno je iz IDF AFP-u, ne navodeći druge detalje. Prethodno je teroristička organizacija Hamas prihvatila da poštuje petočasovni prekid vatre, od 10 do 15 sati, na zahtev Ujedinjenih nacija. Izrael je pristao i na trajno primirje još juče ujutro, kad je Egipat izneo plan o prekidu vatre. IDF je ranije saopštio da neće uzvratiti u slučaju pokušaja pripadnika terorističke palestinske grupe Hamas da upadnu na teritoriju Izraela, ali da će svim silama uzvratiti ako iz Pojasa Gaze doleti i jedna raketa.

Sahrana Mohameda Abu Hdeira, Foto Reuters
Sahrana Mohameda Abu Hdeira, Foto Reuters

14.52 - Izraelsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv tri Izraelca za otmicu i ubistvo jednog Palestinca početkom meseca u Jerusalimu kada je žrtva živa spaljena, saopštilo je izraelsko Ministarstvo pravde. Identitet optuženih nije naveden, samo je navedeno da je u pitanju jedan 29-godišnji Izraelac koji živi u Zapadnoj obali. Zajedno s njim optužena su još dva maloletnika od po 16 godina, koji su članovi njegove porodice. Oni su optuženi za otmicu i ubistvo 16-godišnjeg Muhameda Abu Hdeira. Hdeir je otet u Istočnom Jerusalimu 4. jula, a njegovo telo je pronađeno dan kasnije. Prema navodima obdukcije 16-ogodišnji mladić je živ spaljen.

Šimon Peres, Foto AP
Šimon Peres, Foto AP

14.47 - Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je da ubistvo četvorice palestinskih dečaka na plaži u pojasu Gaze nije bilo namerno. "Nama je zaista vrlo žao što je četvoro dece ubijeno... Piloti imaju naredbe da ne izvedu udare ako vide makar i jedno dete", kazao je Peres i dodao da postoji "velika koncentracija oružja" u području gde se dogodio udar. U jučerašnjim izveštajima je navedeno da je to bio udar sa ratnog broda i da su posle ispaljivanja prvog projektila deca pokušala da pobegnu, ali su od drugog stradala. "Na nesreću Palestinci nisu odveli decu", rekao je Peres, preneli su izraelski mediji.

13.17 - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su sprečile jutros upad 13 palestinskih terorista iz pojasa Gaze, koji su kroz podzemne tunele ušli na teritoriju Izraela. Ova grupa je identifikovana na 250 metara unutar Izraela, kod naselja Sufa, gde ju je napao vojni avion, rekao je portparol IDF. On je dodao da veruje da je najmanje jedan terorista pobegao, dok su se ostali najverovatnije vratili u Pojas Gaze putem kojim su i došli. Cela akcija je snimana

11.11 - Petočasovno humanitarno primirje između Izraela i palestinske terorističke organizacije Hamas poštuje se, javlja Tanjug. Obe strane saopštile su da im oružje miruje. Na zahtev Ujedinjenih nacija, primirje će trajati od 10 do 15 časova po lokalnom vremenu (9-14 po srednjoevropskom).

Izraelski vojnik odmara, Foto Reuters
Izraelski vojnik odmara, Foto Reuters

09.48 - Palestinska teroristička organizacija Hamas pristala je na zahtev UN da danas nakratko okonča neprijateljstva iz humanitarnih razloga, pošto je u izraelskom udaru ubijeno četvoro dece dok su se u sredu igrala na obali. Izrael je na primirje pristao još kad je Egipat izneo plan o prekidu vatre, ali pošto je Hamas odbio taj plan, antiteroristička operacija je nastavljena. Petosatni prekid vatre treba da posluži civilima da pobegnu ili se snabdeju posle deset dana razmene vatre između Hamasa i izraelskih odbrambenih snaga. "Palestinske frakcije su pristale da prihvate ponudu Ujedinjenih nacija za smiravanje na terenu na pet sati počev od 10 ujutru," rekao je portparol Sami Abu Zuhri AFP-u.

Barak Obama: Izrael ima pravo da se brani
Barak Obama: Izrael ima pravo da se brani

09.45 - Podršku naporima Egipta dao je predsednik SAD Barak Obama u sredu. On je precizirao da će u naredna 24 sata njegova zemlja nastaviti bliske kontakte sa "prijateljima i partnerima u regionu" i da će "koristiti sve diplomatske izvore i veze da podrži napore za postizanje dogovora o prekidu vatre". Takođe je rekao da je njemu i svetu srce slomljeno zbog smrti palestinskih civila u pojasu Gaze, ali da Izrael ima pravo da se "brani od raketa koje terorišu" njegovo stanovništvo.

Civili će konačno imati malo mira, Foto Reuters
Civili će konačno imati malo mira, Foto Reuters

09.40 - Početni rezultati istrage pokazali su da su meta udara u kome su poginula četiri dečaka igrajući fudbal bili operativci Hamasa, saopštio je IDF dodavši da su civilne žrtve tragičan ishod. Do sada je poginulo 227 Palestinaca i 1.678 ih je ranjeno, rekli su palestinski izvori. Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Gazi navodi da je među poginulima 80 odsto civila. Od 8. jula kada je ofanziva počela iz Gaze je ispaljeno preko 1.200 raketa na Izrael. U utorak je pala prva izraelska žrtva. Armija je rekla danas da je prošle noći izvela 37 udara, a da je sedam raketa ispaljeno iz Gaze, od kojih su četiri pale u polja, a ostale je presrela izraelska "gvozdena kupola".

09.32 - Nećemo pucati do 15 h zbog humanitarnog koridora u Gazi. Ako Hamas ispali rakete, odgovorićemo svom silom, saopštavaju na Tviteru izraelske odbrambene snage.

IDF je gađao kuće vođa terorističkog Hamasa, Foto AP

09.07 - IDF je saopštio da je uoči današnjeg petosatnog "humanitarnog prekida vatre" pogodila 37 meta u Gazi, a da je palestinska teroristička organizacija Hamas, koja drži vlast u Pojasu Gaze, ispalila rano jutros na Izrael 11 projektila. Ministarstvo unutrašnjih poslova Pojasa Gaze je saopštilo da su izraelski avioni rano jutros pogodili 30 kuća, među kojima Hamasovih vođa Halila al-Hajija i Fatija Hamada. Izraelska vojska je potvrdila napade na kuće Hamasovih vođa i dodala da je Hamas ispalio rano jutros 11 raketa na Izrael. Po navodima Ministarstva, četvoro ljudi je poginulo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track