UŽIVO DAN 11 ABAS: Izrael ne štiti civile, tražim sastanak potpisnika Ženevske konvencije!
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 11 ABAS: Izrael ne štiti civile, tražim sastanak potpisnika Ženevske konvencije!

Planeta -
U četvrtom delu Ženevske konvencije se navodi da treba "zašititi civile u ratu", a palestinske vlasti smatraju da je Izrael to prekršio

CIRIH - Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je od švajcarskih vlasti da održe hitan sastanak zemalja potpisnica Ženevske konvencije, prenosi danas švajcarski list Noje cirher cajtung (Neue Zurćer Zeintung).

List piše da vlasti u Bernu još razmatraju Abasovo pismo upućeno 9. jula predsedniku Švajcarske Didijeu Brukhalteru.

Održavanja hitnog sastanka koji je traži Abas, omogućilo bi Palestincima da izvrše pritisak na Izrael, ocenjuje list.

Ženevska konvencija ima za cilj da štiti osobe koje ne učestvuju u oružanim operacijama u konfliktnim područjima. U četvrtom delu Ženevske konvencije se navodi da treba "zašititi civile u ratu", a palestinske vlasti smatraju da je Izrael to prekršio.

Švajcarski list dodaje da Palestina kao zemlja posmatrač u UN od 2012. godine može da traži pomoć od međunarodnih organizacija pozivajući se na razne konvencije.

Benjamin Netanijahu, Foto Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto Reuters

15.54 - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je naložio vojnim snagama da se pripreme za "značajnu ekspanziju" kopnenih operacija protiv terorističkih grupa u Gazi. Prema njegovim rečima, izraelska vojska je dobila instrukcije da nanese udar mreži tunela Hamasa, "što nije moglo da bude učinjeno samo iz vazduha", prenosi AP.

Izraelski tenkovi i trupe ušle su u Gazu kasno sinoć, posle desetodnevne antiterorističke operacije u kojoj više od 2.000 vazdušnih udara nije uspelo da zaustavi raketne napada Hamasa na izraelske gradove. Izrael je intenzivirao antiterorističku operaciju pošto je teroristička organizaicija Hamas odbila da prihvati egipatsku ponudu za primirje.

Izraelska artiljerija odgovara na raketne napade iz Pojasa Gaze, Foto Reuters

11.57 - Izrael je danas oglasio svoju prvu žrtvu otkako je prošle noći pokrenuo kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze - jedan vojnik je poginuo tokom teških borbi u enklavi koja je pod upravom palestinske terorističke organizacije Hamas. Izraelska armija je saopštila da je vojnik ubijen na severu Pojasa Gaze, ali da okolnosti njegove smrti još nisu poznate. U saopštenju se navodi da je vojska ubila 14 palestinskih terorista u brojnim razmenama vatre. Izraelski vojnici su napali lansirne rampe za rakete, tunele i više od stotinu drugih meta.

11.42 - Izraelske odbrambene snage saopštile su da su palestinski teroristi ispalili 50 projektila iz Pojasa Gaze na Izrael otkako je počela kopnena operacija. Otkako su borbe počele prošle sedmice, na Izrael je udarilo više od 1.500 raketa. Izraelski avioni napali su više od 2.000 meta u Pojasu Gaze.

11.05 - Izrael je intenzivirao jedanaestodnevnu vojnu kampanju protiv vođa palestinske terorističke organizacije Hamas time što je kasno sinoć pokrenula kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze. Akcija je usledila posle neprestanih raketnih napada iz Gaze na gradove u unutrašnjosti Izraela, a naročito nakon što je Hamas odbacio egipatski plan o prekidu vatre koji je bio predložen ove sedmice. Više od 250 Palestinaca je poginulo od počekta izraelske vojne kampanje. U raketnim napadima Hamasa poginuo je jedan izraelski civil.

10.07 - Hamasovi podzemni tuneli iskopani su radi kidnapovanja i ubijanja Izraelaca. Zato ih uništavamo, objavile su izraelske odbrambene snage na Tviteru.

Kaled Mašal Foto AP
Kaled Mašal Foto AP

10.04 - Lider palestinske terorističke organizacije Hamas Kaled Mašal izjavio je da je kopnena ofanziva Izraela na pojas Gaze osuđena na propast. Portparol Hamasa u Gazi rekao je nešto ranije da će " Izrael platiti visoku cenu" za pokretanje kopnene operacije i da je islamistički palestisnki pokret " spreman na konfrontaciju", preneo je AFP. Mašal je rekao da Hamas ima " jasne zahteve" , uključujuhi kraj agresije i kolektivnog kažnavanja protiv našeg naroda u Gazi i na Zaapdnoj obali, kao i dizanje opsade Gaze", kako je rekao.

09.15 - Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je Izrael da zaustavi kopnenu operaciju u pojasu Gaze, istakavši da će izazvati više krvoprolića i iskomplikovati napore da se sukob okonča, javila je danas egipatska novinska agencija MENA. Od početka kopnene ofanzive poginulo je najmanje 19 ljudi i broj poginulih od 8. jula, kada je Izrael počeo napade na Gazu iz vazduha poginulo je ukupno 260 Palestinaca.

09.11 - Vašington je optužio vlasti Izraela da nisu učinile sve što je bilo moguće kako bi se u sukobima sa Hamasom sprečile civilne žrtve. Stejt department je naveo da veliki broj civilnih žrtvava u izraelskoj ofanzivi pojasu Gaze izaziva "veliku žalost", ali istovremeno kritikovao i teroriste Hamasa koji i dalje ispaljuju rakete na Izrael.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track