OEBS: Proruske snage će obezbediti mesto pada malezijskog boinga
Foto: Twitter

Postignut dogovor

OEBS: Proruske snage će obezbediti mesto pada malezijskog boinga

Planeta -
Predstavnici proruskih snaga Donjeckog regiona obavezali su se da zatvore prilaz mestu nesreće i dozvole lokalnim vlastima da počnu pripreme za izvlačenje tela, navodi se u saopštenju OEBS-a

KIJEV - Trilateralna kontakt grupa predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sastala se u Kijevu i održala video konferenciju s predstavnicima proruskih snaga u regionu Donjecka, koji su pristali da ispune nekoliko postavljenih uslova u vezi sa istragom pada aviona "Malezija erlajnsa".

Na sastanku održanom posle pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini, predstavnici proruskih snaga Donjeckog regiona obavezali su se da zatvore prilaz mestu nesreće i dozvole lokalnim vlastima da počnu pripreme za izvlačenje tela, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Takođe, oni su pristali i da osuguraju bezbedan pristup i garancije nacionalnoj istražnoj komisiji, uključujući i međunarodne istražitelje, u oblastima pod njihovom kontrolom.

Prema dogovoru, biće obezbeđen i siguran pristup i bezbednosne garancije posmatračima OEBS-a, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici proruskih snaga iz Donjecka pristali su i da sarađuju s relevantnim ukrajinskim vlastima po svim praktičnim pitanjima koja se tiču istrage o nesreći.

U međuvremenu, predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter izrazio je najdublje saučešće porodicama žrtava koje su izgubile život juče prilikom pada aviona "Malezija erlajnsa" na istoku Ukrajine.

Burkhalter je dodao da okolnosti koje su dovele do ove tragedije moraju biti detaljno i nepristrasno istražene i pohvalio spremnost ukrajinskih vlasti da u istragu uključe međunarodne stručnjake, navodi se u saopštenju OEBS-a.

On je takođe pozdravio održavanje video-konferencije između članova trilateralne Kontakt grupe i predstavnika proruskih snaga sa istoka Ukrajine.

"Previše nevinih civila je već izgubilo život tokom ovog sukoba. Zajednička je odgovornost svih da bezbednost ljudi bude stavljena na prvo mesto i da se udvostruče napori da bi bio dogovoren održivi prekid vatre", izjavio je Burkhalter i dodao da će OEBS nastaviti da podržava Ukrajinu u naporima za deeskalaciju sukoba na istoku zemlje.

Malezijski putnički avion, koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se juče u istočnoj Ukrajini, a niko od 298 putnika i članova posade nije preživeo nesreću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track