(FOTO) UŽIVO PAD BOINGA 777 Prvi avioni sa žrtvama stigli u Holandiju
Foto: Rojters

Nesreća na istoku Ukrajine

(FOTO) UŽIVO PAD BOINGA 777 Prvi avioni sa žrtvama stigli u Holandiju

Planeta -
Američki obaveštajci nisu našli dokaze da je Rusija dala proruskim pobunjenicima "Buk", iz kojeg je avion najverovatnije oboren. Ne znamo ni ime,ni čin, ni nacionalnost onog ko je ispalio raketu, kaže za AP jedan američki obaveštajac
1 / 4 Foto: Rojters

VAŠINGTON - Prva dva aviona sa posmrtnim ostacima žrtava oborenog malezijskog aviona MH17 sletela su na aerodrom u Ajndhovenu u Holandiji. Holandskim i australijskim vojnim avionima C-130 i C-7 dopremljena su tela 40 žrtava u Holandiju, prenosi AFP.

Na aerodromu su ih dočekali brojni ožalošćeni rođaci nastradalih, holandski premijer Mark Rute i kralj Viljem Aleksander. Avioni sa telima žrtava poleteli su ih Harkova nakon ceremonije kojom je odata pošta žrtvama.Nakon minuta ćutanja, tela su u drvenim kovčezima do aviona na pisti preneli mladi kadeti.

Američki obaveštajni oficiri nemaju neposredne dokaze da je Rusija snabdela proruske snage raketom kojom je oboren malezijski avion na istoku Ukrajine, javlja američka novinska agencije AP i prenosi njihovu procenu da je avion najverovatnije oboren greškom.

Oni tvrde da je Rusija snabdevala oružjem proruske snage u Ukrajini, ali nisu našli dokaze da im je dala i protivavionski sistem "Buk" kojim je, po njihovim rečima, najverovatnije oboren putnički avion.

21.17 - Vođa proruskih snaga na istoku Ukrajine, Aleksandar Hodakovski, potvrdio je, u ekskluzivnom intervjuu Rojtersu, mogućnost da je neka pobunjenička grupa raspolagala raketom za koju Vašington tvrdi da je oborila malezijski putnički avion. Hodakovski, komandant bataljona Vostok, rekao je da njegova jedinica nikada nije imala raketni sistem BUK, ali nije odbacio mogućnost da je neka druga jedinica možda raspolagala tim oružjem.

19.21 - Holandski istražitelji saopštili su da su podaci sa zvučnog rekordera iz pilotske kabine sačuvani i da niko nije manipulisao tom spravom. "Rekorder glasa iz pilotske kabine je oštećen, ali je memorijski modul sačuvan. Pored toga, nema dokaza niti naznaka da je bilo ko manipulisao zvučnim rekorderom", saopštila je Holandska komisija za bezbednost (OVV), preneo je AFP.

17.38 - Holandska komisija za bezbednost saopštila je danas da je preuzela kontrolu nad međunarodnom istragom o obaranju aviona "Malezija erlajnsa", koji je pao prošlog četvrtka sa 298 putnika i članova posade, među kojima su čak 193 bili državljani Holandije. U saopštenju se navodi da će Komisija koordinisati rad tima 24 stručnjaka iz Ukrajine, Malezije, Nemačke, SAD, Velike Britanije i Rusije, kao i Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, preneo je Rojters.

16.53 - Kancelarka Angela Merkel zalaže se za brze privredne sankcije EU prema Rusiji, prenose danas nemački mediji izjavu zamenika portparola nemačke vlade Georga Štrajtera. On je rekao da Merkelova, pošto Moskva "ne pokazuje interes" za razjašnjenje pada malezijskog aviona, smatra brze evropske odluke nužnim i dodao da nemački kancelar podržava jučerašnje odluke šefova diplomatija EU o novom pooštrenju sankcija prema Rusiji.

13.22 - I drugi avion s posmrtnim ostacima putnika putničkog aviona "Malezije erlajnz", koji je 17. jula pao na istoku Ukrajine, poleteo je s aerodroma u Harkovu za Holandiju, javlja Kijev post.

Poslednja počast na aerodromu u Harkovu žrtvama iz boinga 777 MH17, Foto Reuters

13.15 - Prvi avion sa telima žrtava oborenog malezijskog aviona MH17 poleteo je za Holandiju posle ceremonije kojom je odata pošta žrtvama. Holandski vojni avion poleteo je sa aerodroma u Harkovu, pod kontrolom ukrajinskih vlasti, za Ajnhoven gde bi trebalo da stigne oko 16h po srednjeevropskom vremenu.

Ostaci malezijskog aviona, Foto AP

12.54 - Putnici i posada malezijskog boinga 777 poginuli su istog trenuka kad je raketa udarila u avion, a u najgorem slučaju bili su svesni samo nekoliko sekundi, tvrdi australijski forenzičar profesor Dejvid Rojds. "Uopšte nije verovatno da su putnici patili, nisu imali vremena da se uplaše", izjavio je Rojds, profesor s Univerziteta Kanbere, za Herald san, prenosi Dejli mejl. Profesor Rojds, koji je vodio istragu bombaškog napada na Baliju, kaže da je eksplozija izazvala lančanu reakciju zbog koje su "putnici ostali bez svesti za nekoliko sekundi". Došlo je do naglog pada u pritisku i temperaturi i gubitka kiseonika.

Pogledajte trenutak kad pripadnici samoodbrane Donjecka nalaze burmu u olupini aviona MH17.

http://www.youtube.com/watch?v=Tp1HUtKsLhI

10.40 - Crne kutije iz malezijskog aviona stigle su u Britaniju, saopštila je specijalna istražna komisija ukarajinske vlade. Zvaničnici Malezije predali su juče crne kutije sa leta MH17 Holandskoj komisiji za bezbednost (OVV), koja predvodi međunarodnu istragu. Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je da će britanski vazduhoplovni stručnjaci analizirati sadržaj crnih kutija iz malezijskog putničkog aviona. Kameron je na Tviteru naveo da će, na zahtev holandske vlade, britanski eksperti preuzeti podatke za analizu, preneo je AP.

Foto Reuters
Foto Reuters

10.00 - U Holandiji je danas dan žalosti za žrtvama pada malezijskog putničkog aviona u Ukrajini, odakle njihova tela danas stižu na identifikaciju. Tela poginulih će danas pre podne avionom iz Harkova biti preneta do Ajndhovena i poslata u vojnu bazu Hilversum kod Amsterdama na identifikaciju. Od 298 žrtava nesreće, 193 su bili državljani Holandije.

Toni Ebot, Foto Reuters

09.30 - Australijski premijer Toni Ebot izjavio je da je nejasno da li su svi posmrtni ostaci žrtava obaranja malezijskog putničkog aviona u Donjeckoj oblasti prevezeni u Harkov i da li na mestu nesreće ima još tela, prenele su agencije. "Sasvim je moguće da tamo ima još beživotnih tela", rekao je Ebot a prenosi Frans pres. Voz sa telima većine od 298 žrtava poginulih u padu malezijskog aviona juče je stigao u Harkov a specijalni izaslanik premijera Australije već se nalazi u tom gradu koji kontrolišu ukrajinske snage. Do sada je potvrđeno da je među žrtvama bilo 37 građana Australije. Ebot je dodao da će neko vreme dok posmrtni ostaci ne stignu do njihovih porodica. "Međutim, vratićemo ih kući", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track