POLJSKA: Tražićemo kompenzaciju od EU zbog zabrane izvoza jabuka u Rusiju
Foto: Reuters

POLJSKA: Tražićemo kompenzaciju od EU zbog zabrane izvoza jabuka u Rusiju

Planeta -
Ministar privrede Januš Pjehoćinjski požurkuje vladu u Varšavi da što pre traži od Brisela nadoknadu za gubitke koje će poljska privreda imati od zabrane uvoza poljskog povrća i voća u Rusiju

VARŠAVA - Poljska bi trebalo što je pre moguće da se obrati rukovodstvu Evropske unije (EU) sa zahtevom za naknadu gubitaka zbog zabrane uvoza poljskog voća i povrća u Rusiju, rekao je danas ministar privrede te zemlje, Januš Pjehoćinjski, u intervjuu lokalnoj televiziji.

Zbog uvedene zabrane, izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Poljske u Rusiju, koji je ove godine mogao da dostigne oko 1,6 milijardi dolara, može se smanjiti 50 odsto, rekao je ministar, a prenosi Interfaks.

Rusija je od 1. avgusta zabranila isporuke voća i povrća iz Poljske u vezi sa ponovljenim kršenjem ruskih zahteva. Ograničenje se odnosi na jabuke, kruške, dunje, kajsije, višnje, trešnje, breskve, nektarine, šljive, kao i kupus, karfiol, kelerabu i drugo lisnato povrće sveže ili ohlađeno, i niz drugih proizvoda. Zabrana ne obuhvata sveže pečurke.

Poljska je jedan od najvećih snabdevača Rusije voćem i povrćem. Prema podacima Evroazijske ekonomske komisije, iz Poljske je prošle godine je u Carinsku uniju (Rusija, Belorusija, Kazahstan) uvezeno 968.500 tona jabuka, krušaka i dunja za 534 miliona dolara. Najveći deo proizvoda (80 odsto) bio je namenjen Rusiji. Takođe, Poljska je 2013. godine u zemlja Carinske unije izvezla 103.800 tona smrznutog voća i 44.800 tona smrznutog povrća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja