Bajden sa predsednikom Iraka o napadima SAD i vladi
Foto: AP

Razgovarali telefonom

Bajden sa predsednikom Iraka o napadima SAD i vladi

Planeta -
Potpredsednik SAD je istakao da svestan pretnje koju predstavlja IS svim građanima Iraka i ponovio rešenost SAD da pruži podršku Iraku i svim njenim građanima - od severa do juga, dok oni brane svoju zemlju od međunarodne pretnje

VAŠINGTON - Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa predsednikom Iraka Fuadom Masumom o američkim napadima na pripadnike ekstremističke islamističke organizacije Islamske države na severu Iraka.

On je istovremeno zatražio od Bagdada da brzo formira novu vladu, saopštila je danas Bela kuća. Bajden je istakao da svestan pretnje koju predstavlja IS svim građanima Iraka i ponovio rešenost SAD da pruži podršku Iraku i svim njenim građanima - od severa do juga, dok oni brane svoju zemlju od međunarodne pretnje, preneo je Rojters.

Američki bombarderi su nekoliko sati posle prvog vazdušnog napada na položaje džihadista u severnom Iraku izvele i drugi napad, saopštio je Pentagon. Cilj vazdušnih udara je da pomognu iračkoj i vladi kurdskog regiona da povrate oblasti koje su izgubile tokom dvomesečnog sukoba.

Američki predsednik Barak Obama juče je odobrio bombardovanje Iraka nakon što su pripadnici IS osvojili značajan deo iračke teritorije, uključujući najveću branu u Iraku i izazvali masovni egzodus manjinskih verskih zajednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track