Najnovije vesti

Kanada: Karantin za pacijenta sa simptomima ebole
Foto: AP

Doputovao iz Nigerije

Kanada: Karantin za pacijenta sa simptomima ebole

Planeta
Bolnica je iz predostrožnosti pooštrila mere za kontrolu infekcije na odeljenju za urgentnu medicinu, uključujući izolaciju pacijenta, navela je bolnica u saopštenju

TORONTO - Pacijent koji se vratio iz Nigerije sa simptomima groznice i gripa, koji mogu ukazivati na ebolu, stavljen je u izolaciju u jednoj bolnici u oblasti Toronta, saopštili su kanadski zdravstveni zvaničnici.

Nigerija je jedna od nekoliko zemalja u zapadnoj Africi u kojoj su potvrđeni slučajevi obolevanja od ebole u najvećoj epidemiji ove smrtonosne hemoragične groznice u svetu od koje je od početka godine umrla 961 osoba, a skoro 1.800 je zaraženo.

"Bolnica je iz predostrožnosti pooštrila mere za kontrolu infekcije na odeljenju za urgentnu medicinu, uključujući izolaciju pacijenta", navela je bolnica u saopštenju.

.Pored stavljanja pacijenta u izolaciju, bolnica je uvela i druge stroge preventivne mere.

"Do sada nema potvrđenih slučajeva ebole u Ontariju i rizik za stanovnike je vrlo mali", izjavio je zdravstveni zvaničnik kanadske provincije Ontario Grejem Polet. On je, takođe, rekao da je zdravstveni sistem Ontarija "spreman da odgovori ako se pojavi osoba sa simptomima koji bi ukazivali na bolest poput ebole".On je upozorio da su prvi simptomi ebole "slični mnogim drugim uobičajenim bolestima", dodajući da su zdravstvene ustanove savetovane da obrate posebnu pažnju na slučajeve ebole".

Za sada su najteže pogođene zemlje Sijera Leone, Liberija i Gvineja, ali i Nigerija je do sada potvrdila devet slučajeva ebole. Nigerijski predsdednik Gudlak Džonatan juče je proglasio vanredno stanje, nekoliko sati nakon što je Svetska zdravstvena organizacije proglasila globalnu zdravstvenu krizu zbog ove epidemije.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj. Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...