UŽIVO DAN 173: Od jutros artiljerijski napad na Donjeck
Foto: Printskrin Yt

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 173: Od jutros artiljerijski napad na Donjeck

Planeta -
Za mnoge stanovnike Donjecka jutro je počelo u 5.00 časova po lokalnom vremenu, jer se grad probudio od gađanja iz teške artiljerije

DONJECK - U Donjecku se od ranog jutra čuje pucnjava, a grad se nalazi pod artiljerijskom vatrom, saopšteno je na sajtu gradske skupštine.

Kako je javio ruski radio "Glas Rusije", za mnoge stanovnike Donjecka jutro je počelo u 5.00 časova po lokalnom vremenu, jer se grad probudio od gađanja iz teške artiljerije.

Gradska skupština je saopštila da je situacija u gradu i dalje napeta, ali da grad funkcioniše normalno.

12.37 - U sukobima sa proruskim aktivistima na istoku Ukrajine u protekla 24 časa poginulo je 13 ukrajinskih vojnika, saopštila je danas ukrajinska vojska.Ukrajinski vojnici su poginuli tokom pokušaja osvajanja uporišta proruskih aktivista na istoku zemlje, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko, preneo je AFP.U sukobu u Ukrajini do sada je poginulo više od 1.300 ljudi, a 285.000 je bilo primorano da napusti domove, saopštio je Crveni krst.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11.28 - Ukrajinska armija je jutros osvojila grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi, preneo je za RIA Novosti reči komandanta proruskih aktivista u oblasti Donjecka jedan od njegovih pomoćnika. Grad Krasni Luč se nalazi na putu iz Donjecka ka Luganskoj oblasti i Rusiji.

"Kozaci su tradicionalno bežali, u gradu se drži samo jedan njihov mali odred. Desilo se to, na šta sam ja više puta upozoravao", izajvio je komandant proruskih snaga u donjeckoj oblasti Igor Strelkov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10.59 - Demonstranti, koji kampuju na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdan) od prošle godine, pristali su da napuste zgradu gradske vlade i područje od tržnog centra do ulice Proreznaja, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Ubedili smo ljude u zgradi vlade da odu. Nije bilo lako, ali konačno smo uspeli da ubedimo ljude na trgu da odu iz oblasti od tržnog centra do ulice Proreznaja. Uspeli smo u tome i nastavićemo da razgovaramo sa njima kako bismo ih ubedili da nam dozvole da normalizujemo život u centru grada", kazao je Kličko sinoć u intervjuu na jednoj televiziji.On je, međutim, priznao da je situacija u centru grada daleko od mirne i da i ona dalje predstavlja veliki problem za vlasti i stanovnike.

Kličko je rekao da je bezbednost glavno pitanje koje danas brine stanovnike Kijeva, prenosi Itar-Tas s.Pljačke i napadi na novinare na Trgu nezavisnosti u poslednje vreme su postali česta pojava. Tu se nalaze gomile smeća sa kojih se širi neprijatan miris i pune su pacova."Na naše žaljenje i iznenađenje, oni su juče gađali kamenicama radnike komunalnih službi. Palili su gume", kazao je Kličko, dodajući da je uveren da će pregovori sa demonstrantima koji kampuju dobiti konstruktivan zaokret, koji će omogućiti čišćenje centra Kijeva i dovođenje života u normalu.Kijevska policija je pokrenula tri kiminalne istraga zbog nereda na Trgu nezavisnosti 7. avgusta kada su radnici komunalnih službi pokušali da uklone barikade i naišli na otpor demonstranta koji su se sukobili sa njima i policijom.U tom sukobu je povređeno 50 policajaca i četvoro radnika komunalnih službi, saopštila je policija. Oko 10 izgrednika je privedeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track