ANGELA MERKEL I BARAK OBAMA: Neprihvatljiva je ruska intervencija bez dozvole Kijeva

Istok Ukrajine pred humanitarnom katastrofom

ANGELA MERKEL I BARAK OBAMA: Neprihvatljiva je ruska intervencija bez dozvole Kijeva

Planeta -
Čak i kao navodna humanitarna misija, bez zvaničnog i javno izraženog pristanka ukrajinske vlade, neprihvatljiva, predstavlja kršenje međunarodnog prava i izazvaće dodatne posledice, navodi se u saopštenju

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se danas da će se Rusija suočiti sa novim posledicama ako bude intervenisala u Ukrajini bez dozvole ukrajinske vlade, saopštila je Bela kuća.

"Lideri su se složili da je ruska intervencija bilo koje vrste u Ukrajini, pa čak i kao navodna humanitarna misija, bez zvaničnog i javno izraženog pristanka ukrajinske vlade, neprihvatljiva, predstavlja kršenje međunarodnog prava i izazvaće dodatne posledice", navodi se u saopštenju, objavljenom povodom telefonskog razgovora Merkel i Obame, preneo je Rojters.

Obama je na istu temu razgovarao i sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom

"Premijer i predsednik su apsolutno jasno rekli da bi takva tzv. "humanitarna" misija bila neopravdana i nelegalna", piše u saopštenju Kameronove kancelarije.

Kako prenosi AFP, u saopštenju se ističe da su Kameron i Obama izrazili duboku zabrinutost zbog izveštaja da su ruska vojna vozila prešla ukrajinsku granicu i da se ruske oružane snage obučavaju za "humanitarnu intervenciju".

Rusija, inače, poriče optužbe Kijeva da je pokušala da, u obliku humanitarne misije, u istočnu Ukrajinu pošalje konvoj, u koji su bile uključene i trupe i teška vojna oprema.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, pozvao na hitne mere kako bi se sprečila humanitarna katastrofa na jugoistoku Ukrajine.

Lavrov je rekao da eskalacija vojne operacije Kijeva predstavlja kršenje Ženevskog dokumenta od 17. aprila, Deklaracije iz Berlina od 2. jula, kao i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2166, prenosi Itar - tas s.

Ukrajina spremna da prihvati humanitarnu misiju

Ukrajina je spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Porošenko je, u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da je o tome već razgovarao sa predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

"Spremni smo da prihvatimo humanitarnu pomoć ako je ta misija međunarodnog karaktera, bez vojne pratnje bilo koje vrste i ako bude prošla kroz granične kontrolne punkotove koje kontrolišu ukrajinski stražari", kazao je Porošenko, navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, prenela je agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track