OPARILI SE: Od dijaspore Crnoj Gori pristiglo 83,5 miliona evra!

Beleže rast

OPARILI SE: Od dijaspore Crnoj Gori pristiglo 83,5 miliona evra!

Planeta -
Tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka u svetu nije poznat, a najviše ih ima u Severnoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim zemljama i drugim državama bivše Jugoslavije, kao i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim državama

PODGORICA - Priliv sredstava od crnogorske dijaspore u domovinu, u prvom kvartalu ove godine iznosio je oko 83,5 miliona evra, odnosno 3,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva oko 48,6 miliona evra odnosi na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu, prenose crnogorski elektronski mediji.

Na lične transfere odnosilo se 26,88 miliona evra i na ostale tekuće transfere, koji obuhvataju socijalna primanja, oko osam miliona.

Tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka u svetu nije poznat, a Ministarstvo spoljnih poslova procenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u samoj Crnoj Gori.

Najviše ih ima u Severnoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim zemljama i drugim državama bivše Jugoslavije, kao i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track