GORUĆE KRIZE: Danas vanredni ministarski sastanak EU o Iraku i Ukrajini
Foto: Fonet/AP

Hitan samit

GORUĆE KRIZE: Danas vanredni ministarski sastanak EU o Iraku i Ukrajini

Planeta -
Sastanak su tražile Francuska i Italija kako bi se odgovorilo na molbu iračkih Kurda da im se pomogne oružjem u borbi protiv džihadista

BRISEL - Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije održaće danas vanrednI sastanak posvećen sukobima u Iraku i Ukrajini, saopšteno je u Briselu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je "odlučila da u petak, 15. avgusta, sazove vanrednu sednicu Saveta za spoljne poslove u Briselu", naveo je njen portparol Eštonove. On je dodao da će se na sastanku raspravljati o "velikim aktuelnim krizama, sa akcentom na Irak i Ukrajinu", prenosi Rojters.

Rojters podseća da su Francuska i Italija tražile takav sastanak kako bi se odgovorilo na molbu iračkih Kurda da im se pomogne oružjem u borbi protiv džihadista. Ambasadori zemalja EU odlučili su na sastanku u utorak da u koordinaciji sa iračkim vlastima analiziraju poziv kurdskih vlasti za vojnu pomoć i naložili spoljnopolitičkoj službi da započne konsultacije sa susedima Iraka i partnerima kako bi se odredile varijante daljeg postupanja EU u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track