SZO ALARMIRA: Potcenili smo epidemiju ebole, mnogo je gora nego što piše u izveštajima!
Foto: AP

Kriza mnogo ozbiljnija

SZO ALARMIRA: Potcenili smo epidemiju ebole, mnogo je gora nego što piše u izveštajima!

Planeta -
Broj umrlih u najgoroj epidemiji ebole na svetu u sredu je bio 1.069 od 1.975 slučajeva, saopštila zdravstvena agencija UN

KONAKRI - Osoblje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje se bori protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi svojim očima se uverilo da izeštaji o broju zaraženih i umrlih od tog virusa mnogo potcenjuju razmere epidemije, objavila je SZO, zdravstvena agencija UN, na svojoj internet-stranici.

Broj umrlih u najgoroj epidemiji ebole na svetu u sredu je bio 1.069 od 1.975 potvrđenih, verovatnih i sumnjivih slučajeva, navodi SZO. Većina njih je u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, dok je četvoro ljudi umrlo u Nigeriji.

Priznanje SZO da je stanje gore nego što se mislilo moglo bi da podstakne vlade i humanitarne organizacije da poduzmu snažnije mere protiv virusa.

"Osoblje na mestima epidemije vidi dokaze da brojevi umrlih i obolelih u izvštajima veoma potcenjuju veličinu epidemije", navodi SZO u saopštenju.

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih bolesti i ubija većinu zaraženih.

Zdravstveni stručnjaci kažu da na bolest treba reagovati tako da se spreči njeno širanje uz, ako je moguće, izbegavanje mera koje mogu da podstaknu paniku i nepotrebno naštete ekonomiji zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track