DŽULIJAN ASANŽ ŠOKIRAO JAVNOST: Uskoro izlazim iz ambasade Ekvadora!
Foto: Reuters

Posle dve godine

DŽULIJAN ASANŽ ŠOKIRAO JAVNOST: Uskoro izlazim iz ambasade Ekvadora!

Planeta -
Osvnivač Vikiliksa kaže da mu se zdravlje pogoršalo; čim izađe, biće uhapšen i izručen Švedskoj, koja ga tereti za dva silovanja; njegovo izručenje traži i SAD

LONDON - Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž saopštio je danas da će uskoro napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu, u kojoj je pre dve godine pronašao utočište posle optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, zbog čega mu je pretilo hapšenje.

Asnaž je na konferenciji za novinare još dodao da mu je zdravlje pogoršano za vreme boravka u amabasadi.

Ukoliko odluči da napusti ambasadu Ekvadora, od čijih vlasti je zatražio politički azil, osnivač Vikiliksa biće istog trena uhapšen budući da se ispred ambasade danonoćno nalazi dežurna policijska patrola koja nadgleda to diplomatsko zdanje.

"Biti zatočen na različite načine u ovoj zemlji bez optužnice već četiri godine, a dve godine u ambasadi koja nema prostor za izlazak na vazduh, a iz tog razloga ni sunčeve svetlosti...to je okruženje u kojoj bi svaka zdrava osoba ubrzo imala određene poteškoće", rekao je Asanž.

Asanž je naveo i da je bio primoran da se skriva iako "četiri godine nije bila podignuta nikakva optužnica".

Džulijan Asanž, u svom stilu, Foto Reuters
Džulijan Asanž, u svom stilu, Foto Reuters

"Tokom celog ovog perioda nisam optužen. Evropa bi trebalo da bude mesto na kome se poštuju vladavina prava i osnovna ljudska prava, ali nekako se situacija razvila kako za mene, tako i za druge, da se osnovna prava, koja su prihvaćena u svetu, više ne poštuju", rekao je osnivač Vikiliksa.

Asanž je naveo da je bilo puno pogrešnih informacija u vezi sa njegovim slučajem, kao i da nije optužen za seksualno zlostavljanje.

"Kao prvo - nisam optužen ikada ni za jedan prestup ni u Britaniji ni u Švedskoj. Kao drugo - osnova za dobijanje azila ovde je istraga SAD o meni i Vikiliksu. Pogrešno je izveštavano da su me žene u Švedskoj optužile za težak slučaj silovanja - to je laž", naglasio je on.

Pres konferenciji je prisustvovao i šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino. On nije spomenuo plan za Asanžovo napuštanje ambasade, ali je pozvao vlade koje su uključene u njegov slučaj da "preduzmu korake".

"Situacija mora da se okonča - dve godine su prosto predug period. Nastavićemo da mu pružamo zaštitu, i dalje smo spremni da razgovaramo sa britanskom i švedskom vladom o pronalasku rešenja za ozbiljno kršenje Asanžovih ljudskih prava", rekao je Patino.

Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino prisustvovao je Asanžovoj konferenciji za novinare, Foto Reuters
Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino prisustvovao je Asanžovoj konferenciji za novinare, Foto Reuters

Asanž je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pronašao utočište posle optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, zbog čega mu preti hapšenje. Ukoliko odluči da napusti ambasadu Ekvadora osnivač "Vikiliksa" biće istog trena uhapšen budući da se ispred ambasade danonoćno nalazi dežurna policijska patrola koja nadgleda to diplomatsko zdanje.

Mediji su proteklih dana preneli da Asanž ima srčane i probleme sa plućima zbog čega mu je potrebno bolničko lečenje. On sam je potvrdio da ima srčane probleme, kao i hronične probleme sa plućima, a bori se i sa visokim krvnim pritiskom i ima probleme sa vidom, a sve kao rezultat dvogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi.

Foto AP
Foto AP

Asanž (43) je suočen sa hapšenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije vlasti su u julu potvrdile i dalje ostaje na snazi nalog za njegovo hapšenje. Dve švedske državljanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta. Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog dela tek posle ispitivanja.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem na "Vikiliksu" tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track