(VIDEO) UŽIVO DAN 189 RASPISANI IZBORI: Porošenko raspustio ukrajinski parlament!
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 189 RASPISANI IZBORI: Porošenko raspustio ukrajinski parlament!

Planeta -
Šef diplomatije Rusije demantovao tvrdnju Kijeva da je kolona ruskih tenkova ušla u Ukrajinu kod Marijupolja i da su u toku sukobi; Na Donjeck ispaljena TOČKA, najubojitija raketa

MOSKVA/KIJEV - Odlučio sam da prevremeno raspustim parlament", napisao je Porošenko na svom Tviter nalogu. Prema zakonu, izbori moraju biti održani u roku od 60 dana od dana objavljivanja dekreta o raspuštanju Vrhovne rade. Porošenko je raspustio parlament pošto je istekao rok od 30 dana za formiranje nove koalicije u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da nije čuo ni za kakvu vojnu invaziju iz Rusije u Ukrajinu, u području Markina, ali je primetio da je i ranije u javnost dospevalo mnogo netačnih informacija.

U Kijevu je, u međuvremenu, portparol ukrajinske vojske Andrij Lisjenko izjavio da su ruske snage "prerušene" u proruske aktiviste ušle na jugoistok Ukrajine sa 10 tenkova i dva oklopna vozila.

"Jutros je ruska vojska, prerušena u borce iz Donpasa, pokušala da otvori novi front vojnog sukoba u južnom regionu Donjeck", rekao je Lisenko novinarima, javio je Rojters.

14.12 - Balistička raketa “točka” prvi put je juče ispaljena na Donjeck, gde je eksplodirala na periferiji grada i teško povredila jednu žensku osobu, a lakše jednog muškarca. Projektilima ovog tipa gađani su Lugansk, Snježnoje i Šahtjersk na istoku Ukrajine, a prvi projektil na Donjeck ispaljen je uoči ukrajinskog Dana nezavisnosti, koji je juče obeležen u Kijevu gde je održana vojna parada, prenele su Ria Novosti. Stručnjaci smatraju da je “točka” najmoćnije raketno oružje ukrajinske armije, a upotrebu ovog sistema protiv pobunjenika ocenjuju kao poslednje sredstvo borbe. Raketa je eksplodirala u vazduhu u predgrađu Kirovu, a nedaleko od mesta rasprsnuća projektila pronađen je pogonski motor. Raketni sistem “točka” je sovjetsko oružje koje može da ponese nuklearnu bojevu glavu, a posle raspada zemlje ostalo je u bivšim republikama.U Ukrajini je navodno sačuvano oko 100 komada.

14.00 - Snage samoodbrane saoproglašene Donjecke Narodne Republike opkolile su i treću grupu ukrajinskih vojnika, javljaju lokalni mediji. Treća grupa pripadnika ukrajinskih snaga opkoljena je u blizini naselja Stepanovka, Amvrosijevka i Stepano-Krinka. Proruske snage su čitave noći pokušavale da suze opsadu oko dve grupe ukrajinskih snaga koje su ranije blokirane u blizini naselja Vojkovski, Kutejnikovo, Blagodatnoje, Aleksejevskoje, Uspenka i Ulijanovskoje i u oblasti naselja Olenovskoje.

Dmitrij Peskov, Foto Reuters
Dmitrij Peskov, Foto Reuters

13.50 .- Ako se sutra sastanu u Minsku, predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petar Porošenko, mogli bi da razgovaraju o ukrajinskoj krizi, humanitarnoj pomoći i koridorima za izbeglice, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov. "Ne isključujemo da će se suret dogoditi", rekao je on za RIA Novosti. Moglo bi da bude reči i o unutrašnjeukrajinskom dijalogu Kijeva i pobunjenih regiona na Istoku, rekao je Peskov dodajući da je to "jedini način da se razreši konflikt". Na dnevnom redu bili bi i bilateralni rusko-ukrajinski odnosi "u kontekstu odluke Ukrajine da potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU", naveo je Peskov.Ilustracija: Rusko-ukrajinska granica, Foto Reuters

12.36 - Ukrajinske vlasti saopštile su da su se njihovi graničari sukobili si konvojem od nekoliko desetina ruskih oklopnih vozila i tenkova, koji je, navodno, ušao na ukrajinsku teritoriju iz Rusije kod Azovskog mora. Ukrajinsku granicu je prešao konvoj od nekoliko desetina tenkova i oklopnih vozila koji je ušao u oblast blizu ukrajinskog industrijskog grada Marijupolja, rekao je portparol snaga bezbednosti Leonid Matjuhin za AFP, prenosi Tanjug. Matjuhin je dodao da su konvoj zaustavili graničari i da je u toku sukob.

Donjeck, Foto Reuters
Donjeck, Foto Reuters

11.47 - Ukrajinski vojska nastavila je granatiranje Donjecka, a glavni udar bio je na predgrađa. Proruske snage ubile su dve od tri žene snajperiste na krovu tržnog centra u Donjecku, a treća žena snajperista uspela je da pobegne, javio je Itartas, prenosi Tanjug. Lokalna gradska milicija zarobila je grupu koja je instalirala lokatore za radio-vezu po gradu. Teška artiljeriska vatra čula se iz pravca aerodroma koji je pod kontrolom ukrajinske vojske. Intenzivne borbe se vode i u predgrađima Donjecka u blizini naselja Jelenovka na 20 kilometara južno od grada,.

http://www.youtube.com/watch?v=NWBt9VdhULQ

11.40 - Rusija želi da uskoro pošalje još jedan konvoj sa humanitarnom pomoći u istočnu Ukrajinu, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. "Humanitarna situacija se ne poboljšava, već se pogoršava. Mi želimo da postignemo sporazum o svim uslovima za isporuku drugog konvoja istim putem narednih dana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. On je uoči sutrašnjeg sastanka predsednika Rusije i Ukrajine u Minsku istakao da je Rusija spremna da upotrebi svaki oblik diplomatije u cilju okončanja sukoba u Ukrajini.

11.22 - Ukrajinske vlasti saopštile su da je danas došlo do sukoba između graničara i konvoja od nekoliko desetina oklopnih vozila i tenkova koji je ušao na ukrajinsku teritoriju iz Rusije kod Azovskog mora. "Ukrajinsku granicu je prešao konvoj od nekoliko desetina tenkova i oklopnih vozila koji je ušao u oblast blizu ukrajinskog industrijskog grada Marijupolja", izjavio je portparol snaga bezbednosti Leonid Matjuhin za AFP. On je dodao da su konvoj zaustavili graničari i da je u toku sukob.

http://www.youtube.com/watch?v=pFSNS0ITbrU

11.11 - Grad Donjeck i okolina od rana jutra je pod žestokom artiljerijskom paljbom ukrajinske armije i već je poginulo dvoje građana, navodi se na zvaničnom sajtu gradskih vlasti. Gađani su stambene četvrti, a eksplozije su odjekivale u svim delovima grada, javlja Raša tudej. Najviše je stradao Lenjinski region. Dva kvarta gađana su višecevnim raketnim sistemom "grad" i prema prvim informacijama s terena četiri osobe su ranjene. Brojne zgrade su uništene ili oštećene, a vatrogasci se trude da pogase sve požare od granatiranja.Pod artiljerijskom paljbom je i Lugansk, u kojem već više od tri sedmice nema struje i vode, ako ni fiksne i mobilne telefonije. Granatirani su i stambeni delovi grada.

Loran Fabijus, Foto Reuters

09.15 - Francuska ima čvrstu poziciji prema Rusiji oko problema sa istočnom Ukrajinom, ali je otvorena za dijalog, izjavio je francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus u intervjuu francuskom listu Figaro i dodao da nema odgovornih ljudi koji bi predlagali sukob sa Rusijom zaboravljajući na istoriju i geografiju, preneo je Itar-Tass. Ukrajina bi trebalo da ima mogućnost da ima dobre odnose sa susednom Rusijom i Evropskom unijom, koja joj je takođe sused, rekao je francuski šef diplomatije i ocenio da neće biti lako postići taj cilj, s obzirom da je primetna ekspanzija partiotskih osećanja i u Rusiji i u Ukrajini. U međuvremenu, francuske vlasti nameravaju da se založe za postizanje dogovora i smanjenje eskalacije tenzija između Kijeva i Moskve, naveo je Fabijus. Francuska je predložila održavnaje novog susreta između lidera Francuke, Nemačke, Rusije i Ukrajine, poput onog održanog u Normandiji početkom juna, na marginama obeležavanja 70. godišnjice saveznickog iskrcavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja