UŽIVO DAN 200 POTPISANO PRIMIRJE: Kijev sa Donjeckom i Luganskom dogovorio prekid vatre!
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 200 POTPISANO PRIMIRJE: Kijev sa Donjeckom i Luganskom dogovorio prekid vatre!

Planeta -
Naša artiljerija je stigla i raspoređena je protiv (proruskih) aktivista, izjavio je gradonačelnik Marijupolja Jurij Kotlubej

MINSK - Kijev je sa samoproglašenim republikama Donjeck i Luganks dogovorio prekid vatre, prenosi Raša tudej. Sporazum je potpisan iza zatvorenih vrata u Minsku.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan danas u Minsku i da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre ako se u Minsku održi sastanak Kontakt grupe.

Njegova najava otvara put za primenu mirovnog plana od sedam tačaka koji je sukobljenim stranama predložio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dok traje sastanak o primirju, u Marijupolju traju sukobi, gde su prve grupe proruskih boraca u pratnji oklopnih vozila i diverzanata ušle u grad. Trenutno se se vode žestoke borbe za strateški važan aerodrom.

http://www.youtube.com/watch?v=SKAq899Puzk

16.41 - Vežbe NATO-a na teritoriji Ukrajine do kraja 2014. godine neizbežno će dovesti do povećanja napetosti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova, ističući da izjave Alijanse o Ukrajini predstavljaju pretnju po mirovni proces i pokazuju podršku "neofašističkim i ekstremističkim snagama u Kijevu".

15.54 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je na njegovom nalogu na Tviteru da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od danas u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu), javile su agencije.

17.23 - Proruski pobunjenici i dalje žele otcepljenje od Ukrajine, uprkos prekidu vatre sklopljenom danas sa vlastima Kijeva u Minsku, izjavio je danas predstavnika samoproglašene Narodne republike Lugansk Igor Plotnitcki. "Spremni smo na prekid vatre koji su dogovorile dve strane, od 18 časova (15 po srednjoevropskom vremenu), ali to ne znači da smo odustali od namere da se otcepimo od Ukrajine", rekao je novinarima lider samoproglašene republike Lugansk.

14.11 - Predsednik Češke Miloš Zeman, koji predvodi nacionalnu delegaciju na samitu NATO u Velsu, izjavio je da sukob u Ukrajini treba nazvati pravim imenom - "građanski rat" i da veruje šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu kada tvrdi da u Ukrajini nema ruske vojske. "Ukoliko mislite na građanski rat u Ukrajini, stvari treba nazvati istinito i reći pošteno da je to građanski rat. Naravno, on može da se pretvori u rusku invaziju ali u ovom trenutku je to građanski rat dve grupe stanovnika Ukrajine", kazao je Zeman

13.42 - Pregovori o prekidu vatre u Ukrajini počeli su danas u Minsku, u okviru Kontakt grupe koja okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, OEBS-a, sa proruskim pobunjenicima, rekao je agenciji Frans pres neimenovani beloruski zvaničnik. Sastanak Kontakt grupe poslednji je pokušaj za primirje na istoku Ukrajine nakon višemesečnih sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

12.33 - Pet civila poginulo je protekle noći, a devet je ranjeno u granatiranju Donjecka, javile su danas agencije, izveštavajući i da su nastavljene borbe oko strateški važnog grada na obali Azovskog mora u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.Kako su saopštile gradske vlasti Donjecka, protekle noći su se u čitavom gradu čuli plotuni iz teškog oruđa i u artiljerijskoj paljbi po tri gradska rejona poginulo je pet civila, a devet je ranjeno, prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

11.52 - Lideri proruskih aktivista u Donjecku i Lugansku Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki predstviće interese svojih regiona na sastanku kontakt grupe za rešavanje situacije u Ukrajini, izjavio je danas jedan od lidera proruskih aktivista Ander Purgin. Na sastanku, čiji se početak očekuje u 13.00 časova po lokalnom vremenu u Minsku trebalo bi da bude dogovoren prekid vatre između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista, preneo je Itar tass.

11.23 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da članice NATO žele političko rešenje ukrajinske krize i da su spremne da sa Rusijom razgovaraju o tome.Ona je, međutim, upozorila da bi nove sankcije mogle biti upotrebljene da bi se pojačao pritisak na Rusiju, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track