Ajnštajn varao našu Milevu!

Otkriven dokaz

Ajnštajn varao našu Milevu!

Planeta -
Ljubavna pisma svojoj drugoj ženi Elzi, koja su objavljena u digitalnoj arhivi na internetu, čuveni naučnik pisao dok je bio oženjen Srpkinjo

LONDON - Potvrđeno.Čuveni naučnik Albert Ajnštajn varao je svoju prvu ženu, Srpkinju Milevu Marić. To otkrivaju 24 ljubavna pisma koje je fizičar poslao svojoj drugoj supruzi Elzi Lovental u vreme dok je još bio oženjen Milevom, a koja su objavljena u dosad najvećoj digitalnoj arhivi njegovih privatnih i profesionalnih dokumenata, postavljenoj na internet.

Digitalnu arhivu napravio je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu i ona sadrži oko 2.500 od ukupno 80.000 dokumenata iz perioda do 1922. godine. Među tim dokumentima našla su se i ljubavna pisma Elzi pisana 1913, pre nego što je Mileva napustila Ajnštajna. Naime, Elza je rođena u porodici Ajnštajn i bila je Albertova prva rođaka s majčine strane i njegova rođaka u drugom kolenu sa očeve.

Ošišajte se

Među Ajnštajnovim dokumentima na internetu našlo se i pismo jedne šestogodišnje devojčice, u kojem ga moli da se ošiša:
- Dragi gospodine Ajnštajne, ja sam devojčica od šest godina. Videla sam vašu sliku u novinama. Mislim da bi trebalo da se ošišate da biste izgledali bolje.
Elza

U julu 1914, dan pre izbijanja Prvog svetskog rata, Mileva je napustila Alberta i vratila se sa dva sina u Cirih. Ajnštajn se razveo od Mileve tek 14. februara 1919, da bi se oženio Elzom 2. juna 1919. Pored ljubavnih pisama, digitalna arhiva sadrži i papir na kojem je naučnik napisao revolucionarnu formulu E=mc2.

Takođe, među dokumentima se nalazi njegova objava venčanja, kao i pismo u kojem predlaže rešenje jevrejsko-arapskog konflikta. Digitalna arhiva, međutim, još ne sadrži njegove genijalne misli ni fundamentalne zakone fizike.Prema navodima nadležnih na Hebrejskom univerzitetu, ta dokumenta će s vremenom biti digitalizovana.

Ljubav prema Elizi iskazao u pismima Ljubav prema Elizi iskazao u pismima
Eliza Ajnštajn Eliza Ajnštajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track