Trudnice u Ukrajini ne smeju da puše i piju

Trudnice u Ukrajini ne smeju da puše i piju

Planeta -
Pretnje kaznama mogla bi podići nivo individualne odgovornosti, a s njima se slaže i većina lekara

KIJEV - Trudne Ukrajinke ubuduće će dobro razmisliti pre nego što zapale cigaretu ili popiju alkoholno piće, jer im po novom predlogu zakona za takvo ponašanje prete kazne.

Iako neke buduće mame i ne pomišljaju na cigaretu, drugima je preteško da se odreknu te navike, prenosi portal Pliva.

I budućim očevima nije lako, pa je tako jedan rekao supruzi posle njenog trodnevnog nepušačko-trudničkog staža da "ili će ponovo početi da puši ili će svi poludeti".

Ukrajinski zastupnici koji žele da taj zakon prođe u parlamentu, kažu da bi pretnja kaznama mogla podići nivo individualne odgovornosti, a s njima se slaže i većina lekara.

Međutim, ukrajinski borci za ljudska prava smatraju nacrt zakona diskrimnatorskim obzirom da su cigarete i alkohol loši za svačije zdravlje, a ne samo za zdravlje trudnica i njihovih beba, pa zato insistiraju da se parlamentarci više usredsrede na pasivno pušenje.

Mnogi u Ukrajini i dalje su primorani da udišu dim cigareta na javnim mestima, u restoranima ili javnom prevozu, a među njima su i buduće majke.

Izloženost pasivnom pušenju u poslednja tri meseca trudnoće je povezana s većim rizikom za ekcem kod dece, pokazuje istraživanje japanskih naučnika.

Ranije studije su već ukazale na veću učestalost astme i respiratornih infekcija kod dece čije su majke u trudnoći bile izložene dimu cigareta.

Noviji nalazi se zasnivaju na praćenju zdravlja više od 1.400 dece uzrasta od dva do 18 meseci.

Pušenje u trudnoći je takođe povezano i sa smanjenjem koncentracije takozvanog dobrog (HDL) holesterola u krvi kod dece, što može izazvati razne bolesti srca.

Bez obzira na ova i druga upozorenja naučnika širom sveta, procenjuje se da u razvijenim zemljama puši oko 15 odsto trudnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track