Pobunjeni vojnici preuzeli vlast u Maliju

Puč

Pobunjeni vojnici preuzeli vlast u Maliju

Planeta -
Potpukovnik Amadu Konare rekao je da je zauzeta predsednička palata, raspuštene državne institucije i suspendovan ustav, te da je nekoliko ministara uhapšeno

BAMAKO - Grupa pobunjenih vojnika u Maliju saopštila je danas na državnoj televiziji da su preuzeli vlast od "nesposobnog režima" i da su raspustili državne institucije i suspendovali ustav, javio je AFP.

Potpukovnik Amadu Konare, predstavnik pobunjenih vojnika koji sebe nazivaju Nacionalni komitet za uspostavljanje demokratije, rekao je na televiziji da su oni delovali zbog nesposobnosti vlade da suzbije pobunu Tuarega na severu države.

"Odlučili smo da preuzmemo odgovornost i okončamo nesposobni režim. Obećavamo da ćemo vlast predati demokratski izabranom predsedniku što pre, nakon što se zemlja ujedini i njen integritet ne bude više bio ugrožen", rekao je Konare okružen sa dvadesetak vojnika.

Nakon te izjave usledilo je saopštenje da je uspostavljen policijski čas i da će na snazi ostati do daljnjeg.

U saopštenju nije navedeno gde se nalazi predsednik države Amadu Tumani Ture, koji je prethodnu deceniju predvodio jednu od najstabilnijih vlada na zapadu Afrike i u svakom slučaju je trebalo da ode sa vlasti nakon izbora zakazanih za sledeći mesec, navodi Rojters.

Pobunjeni vojnici su naveli da su zauzeli predsedničku palatu i uhapsili nekoliko ministara nakon pucnjave.

"Mi kontrolišem predsedničku palatu", rekao je jedan neimenovani predstavnik pobunjenih vojnika, dok se grupa vojnika pojavila na državnoj televiziji koju je preuzela nekoliko sati pre toga.

Jedan drugi borac rekao je, takođe za AFP, da se među privedenima nalaze ministar spoljnih poslova Sumejlu Bubeje Maiga i ministar unutrašnjih poslova Kafuhuna Kone.

Jedan nezavisni izvor rekao je za APF da je predsednik Malija Amadu Tumani Ture uspeo da izađe iz predsedničke palate.

Povodom dešavanja u Maliju, oglasio se ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe koji je rekao da se u toj zemlji što pre treba da održe izbori.

"Zalažemo se za poštovanje demokratije i ustavnih pravila", rekao je Žipe za radio Evropa 1.

"Tražimo da se ponovo uspostavi ustavni red, a da se predsednički izbori, zakazani za april, održe što je skorije moguće", rekao je šef francuske diplomatije.

U pobuni nomada Tuarega od kraja prošle godine na severu Malija ubijeno je nekoliko desetina ljudi, a skoro 200.000 civila napustilo je domove.

Pobunili su se lokalni nomadi Tuarezi. Njima su se pridružili dobro naoružali Tuarezi koji su se vratili iz Libije gde su se borili na strani svrgnutog lidera Muamera Gadafija.

Pobuna zbog nesposobnosti vlade da suzbije pobunu Tuarega na severu zemlje, počela je u sredu popodne i prerasla je u državni udar, a pobunjenici su zauzeli državnu televiziju i napali predsedničku palatu.

Nakon nekoliko sati prekida u emitovanju, na državnoj televiziji se pojavila poruka u kojoj je najavljeno da će vojnici dati saopštenje pre ponoći, da bi se jutros u 4.30 grupa uniformisanih vojnika pojavila na tv ekranima, nakon čega su ponovo počeli da se emituju mužički spotovi.

http://www.youtube.com/watch?v=dSWdg5kTYHo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track