Gauk položio zakletvu kao 11. predsednik Nemačke

Gauk položio zakletvu kao 11. predsednik Nemačke

Planeta -
Biće prvi koji će u dvorac Belvi, sedište šefa države, ući ne sa venčanom suprugom, nego sa životnom partnerkom

BERLIN - Nekadašnji istočnonemački protestantski sveštenik i bivši šef vladinog ureda za brigu o aktima istočnonemačke tajne policije Joahim Gauk (Joachim Gauk) danas je pred oba doma nemačkog saveznog parlamenta položio zakletvu i time postao 11. predsednik SR Nemačke.

Gauk ne pripada nijednoj političkoj stranci i prvi je predsednik Nemačke sa nekada socijalističkog istoka zemlje.
S obzirom da je i kancelarka Angela Merkel ujedinjenje dočekala kao istočna Nemica, sada se na dve od četiri vodeće funkcija u državi (pored njih još i predsednici Bundestaga i Saveznog ustavnog suda) nalaze ličnosti stasale u komunističkoj Nemačkoj Demokratskoj Republici.
U prvom govoru na novoj funkciji Gauk je pozvao Nemce da pokažu više vere u budućnost i Nemačku nazvao "zemljom demokratskog čuda".
Jer, kako je naveo, uprkos svim sumnjama, Nemačka je posle strahota nacizma i Drugog svetskog rata uspela da ustanovi "stabilan demokratski poredak".
Pri tome je Gauk posebno istakao zasluge studentskog i drugih društvenih pokreta iz 1968. godine, ali i težnju ka slobodi koju su pokazali građani Istočne Nemačke.
Gauk je u govoru, izražavajući zabrinutost zbog nedovoljnog učešća birača na izborima, apelovao na građane da se ne udaljavaju od demokratije i ne gube poverenje u demokratske institucije.
Najavio je i da će nastaviti aktivnost svog prethodnika Kristijana Vulfa (Ćristian Wulff) koji se posebno bio posvetio integraciji doseljenika, kao i da će se zalagati za nastavak dobrih odnosa sa susedima i raditi na produbljivanju evropskog jedinstva.
Za prvu posetu inostranstvu Gauk je odabrao Poljsku, gde će otići već u ponedeljak.
Gauk je i prvi predsednik SR Nemačke koji će u dvorac Belvi, sedište šefa države, ući ne sa venčanom suprugom, već sa, kako je u Nemačkoj uobičajeno reći, "životnom partnerkom", novinarkom Danijelom Šat(Schadt).
Gauka je 18. marta za predsednika izabrala savezna skupština, telo koje se konstituiše samo za izbor šefa države.
Izbor je postao nužan pošto je 17. februara ostavku podneo prethodni predsenik Vulf, pošto je državno tužilaštvo zatražilo da mu se ukine imunitet i pokrene istraga povodom optužbi da je, u vreme dok je bio predsednik vlade pokrajine Donja Saksonija, izvlačio korist na osnovu političke funkcije. Mandat predsednika u Nemačkoj traje pet godina i on ima prevashodno protokolarne funkcije.
http://www.youtube.com/watch?v=cx7cfMWZsl8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track