Tuluz: Merah nije mogao biti uhapšen pre ubistava

Tuluz: Merah nije mogao biti uhapšen pre ubistava

Planeta -
Posle serije ubistava koje je počinio 23-godišnji Merah, u Francuskoj se postavlja pitanje da li su službe za obaveštavanje bile oprezne u dovoljnoj meri
PARIZ - Francuski premijer Fransoa Fijon izjavio je jutros da pre nego što je počinio seriju ubistava nije postojao nijedan element koji bi omogućio da se uhapsi Mohamed Merah, i naglasio da je Francuska "država zakona".
"Nije postojao nijedan element koji bi dao za pravo da se uhapsi Merah pre nego što je počinio seriju ubistava", rekao je Fijon za radio RTL. On je naglasio da zakon ne dozvoljava da se bez odluke pravosudnih organa permanentno prati neko ko nije počinio kriminalno delo. "Živimo u zemlji zakona", naglasio je Fijon.
Posle serije ubistava koje je počinio 23-godišnji Merah, u Francuskoj se postavlja pitanje da li su službe za obaveštavanje bile oprezne u dovoljnoj meri, posebno uzimajući u obzir da je taj Francuz alžirskog porekla u nekoliko navrata boravio u Avganistanu i Pakistanu.
Merah je za nekoliko dana u martu na jugozapadu Francuske ubio tri francuska vojnika, troje dece i jednog rabina. Pripadnicima specijalnih policijskih snaga RAID koji su došli da ga uhapse je rekao da je privržen Al Kaidi, a otpor hapšenju je pružao više od 30 sati.
Ubijen je juče kada je sa oružjem u rukama skočio kroz prozor zgrade koja je bila opkoljena pripadnicima RAID. "Pripadnost nekoj salafističkoj organizaciji samo po sebi nije kršenje zakona. Ne treba mešati religiozni fundamentalizam i terorizam, iako znamo ono što spaja te dve pojave", rekao je Fijon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track