POPLAVE U REGIONU: U Hrvatskoj vanredno stanje, u Sloveniji rast reka!
Foto: Tanjug

Obilna kiša donela probleme

POPLAVE U REGIONU: U Hrvatskoj vanredno stanje, u Sloveniji rast reka!

Planeta -
U Karlovcu je jutros, oko pet sati, proglašeno vanredno stanje zbog visokog vodostaja Korane i Kupe i najavljena je moguća evakuaciju dela stanovništva

ZAGREB/LJUBLJANA - U centralnom delu Hrvatske, Karlovcu, danas je proglašeno vanredno stanje zbog visokog vodostaja reka Korane i Kupe, a u delovima centralne i istočne Slovenije očekuje se rast vodostaja reka pošto je tokom noći palo 30-80 milimetara kiše, javljaju lokalni mediji.

U Karlovcu je jutros, oko pet sati, proglašeno vanredno stanje zbog visokog vodostaja Korane i Kupe i najavljena je moguća evakuaciju dela stanovništva, saopštila je portparolka gradske vlasti Ana Župančić Žunac i dodala da je vodostaj reka viši nego što je bio u februaru.

U kritičnim naseljima sprovode se aktivnosti izmeštanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više spratove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga vatrogasaca za zaštitu i spašavanje.Na moguću evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz reku Kupu iz Kobilica Pokupskog, Husja, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Gornjeg Mekušja i stanovnici uz reku Koranu iz Mostanja, Logorišta, Male Švarce, Turnja i Belajskih Poljica u opšini Barilović.

Postojeće nasipe uz reku Koranu u karlovackoj gradskoj opštini Rakovac treba nadograditi tzv. zečijim nasipima uz najavljenju moguću evakuaciju u sektorima Pokupska dolina, Mostanje, Logorište i Pokuplje. Vodostaj reka u Sloveniji počeo je da raste u centralnim i istočnim delovima pošto je noćas palo 30 do 80 milimetara kiše.

Nije bilo neposrednog izveštaj o oštećenju imovine, mada su poplave počele da utiču na saobraćaj. Nekoliko isključenja na lokalne puteve sa magistralnog putu duž Save oko Zidanog Mosta su zatvorena kao i duž Dravinje, a na mnogim deonicama lokalnih puteva obustavljen je saobraćaj. Uprava za vanredne situacije saopštila je da je počela da distribuira vreće sa peskom i pumpe za vodu.

Reka Krka u centralnoj Sloveniji preliva nasipe, koje imaju Ljubljanica, Poljanska Sora, Savinja i desetak manjih reka u centralnom delu, dok je na istoku Drava dostigla nivo upozorenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track