Bela kuća: U ratu smo sa islamskom državom!
Foto: Reuters

SAD pronašla odgovarajući termin

Bela kuća: U ratu smo sa islamskom državom!

Planeta -
SAD su u ratu sa IS na isti način na koji smo u ratu sa Al Kaidom i njenim ograncima širom sveta, rekao je predstavnik Bele kuće Džos Ernest

VAŠINGTON - Bela kuća objavila je u petak da su Sjedinjene Američke Države u ratu sa ekstremistima Islamske države, preneo je AFP.

U seriji televizijskih intervjua, državni sekretar Džon Keri je čini se oklevao da proširenje vojnih akcija SAD protiv IS u Iraku i Siriji nazove ratom.

Pritisnuti da raščiste sumnje oko toga kako predsednik Barak Obama vidi konflikt, Bela kuća i Pentagon ostavili su malo sumnje, navodi AFP."SAD su u ratu sa IS na isti način na koji smo u ratu sa Al-Kaidom i njenim ograncima širom sveta", rekao je predstavnik Bele kuće Džos Ernest.

Predstavnik Pentagona kontraadmiral Džon Kirbi je dao sličnu izjavu i precizirao "Mi znamo da smo u ratu sa IS na isti način na koji smo u ratu i nastavljamo da bude u ratu sa AL-Kaidom i njoj srodnim grupama".

U intervjuima u četvrtak, Keri je oklevao da koristi termin rat."Mislim da rat nije prava reč i analogija, ali je činjenica da smo angažovani u veoma značajnom svetskom naporu suzbijanja terorističkih aktivnosti", rekao je Keri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track