PREDSEDNIK IRAKA: Ako ih ne bombardujete, ISIS će postati još snažniji!
Foto: Reuters

Dramatično upozorenje

PREDSEDNIK IRAKA: Ako ih ne bombardujete, ISIS će postati još snažniji!

Planeta -
Apel Fuada Masuma dolazi uoči danjašnje konferencije u Parizu na kojoj će šefovi diplomatija 20 zemalja, uključujući SAD i Rusiju, razgovarati o načinima borbe protiv ISIS

PARIZ - Predsednik Iraka Fuad Masum zatražio je danas da se što pre počne sa izvođenjem vazdušnih napada protiv džihadista Islamske Države u Iraku i Siriji (ISIS).

"Moraju brzo da deluju jer ako bude odlaganja, ako njihova kampanja i podrška Iraku bude odložena, možda će Daeš (arapski izraz za ISIL) okupirati druge teritorije i postati još snažniji", rekao je Masum, preneo je AFP.

Irački predsednik zatražio je što hitnije otpočinjanje vazdušnih napda na islamiste u Iraku pred današnje održavanje međunarodne konferencije u Parizu na kojoj će ministri inostranih poslova 20 zemalja, uključujući šefove diplomatije Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džona Kerija. razgovarati o načinima borbe protiv džihadista IS. Međutim, neće biti predstavnika Sirije, koja je, uz Irak, najugroženija terorom ISIS.

Nekoliko arapskih zemalja ponudilo je da učestvuje u vazdušnim udarima na džihadiste u Iraku, a Australija je ponudila da pošalje 600 svojih vojnika u Irak i Siriju. Francuska se pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova u okviru podrške američkoj vazdušnoj kampanji protiv džihadista u Iraku, započetoj u avgustu, rekao je danas ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan.

Broj zemalja koje pristupaju koaliciji "raste skoro iz sata u sat", od Evrope do Bliskog istoka, Japana, Južne Koreje pa do Novog Zelanda, rekao je agenciji AFP neimenovani američki zvaničnik u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track