HRVATI TRAŽE KUPCA: Džordž Soroš kupuje Kroacija erlajnz?
Foto: Reuters

Nov pokušaj prodaje

HRVATI TRAŽE KUPCA: Džordž Soroš kupuje Kroacija erlajnz?

Planeta -
Američki milijarder vlasnik je gotovo petine kineske kompanije koja je zainteresovana da kupi hrvatsku nacionalnu avio-kompaniju

ZAGREB - Hrvatska vlada ponovo pokreće novi postupak potrage za strateškim partnerom nacionalnog avio-prevoznika, Kroacija erlajnza, a među zainteresovanima je saznaje Jutarnji list.

Privi pokušaj privatizacije prošle godine propao je jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Sad vlada u Zagrebu treba da odluči po kom modelu bi sada prodavala tu firmu. Glavni uslov ostaje da kompanija van EU može da kupi do 49 odsto kompanije, a kompanija iz EU do 100 odsto vlasništva.

Posle prošlogodišnje blamaže s velikim najavama o zainteresovanosti avio-kompanija s Dalekog istoka, danas malo ko želi da spekuliše o imenima, konstatuje Jutarnji, ali navodi da nezvanično saznaje da je zainteresovana kineska avio-kompanija Hainan erlajnz, koja se nekoliko puta interesovala za Kroacija erlajz. Jedan od suvlasnika Hainan erlajnza je Džordž Soroš, koji poseduje 18,6 odsto deonica te kompanije.

Navodno bi mogla da bude zainteresovana i Lufthanza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja