(VIDEO) PREMIJER ČASTI: Kameron obećao veća ovlašćenja svim entitetima u Britaniji
Foto: AP

Široko

(VIDEO) PREMIJER ČASTI: Kameron obećao veća ovlašćenja svim entitetima u Britaniji

Planeta -
Pored Škotske, koja ipak ostaje u uniji, i Engleska, Severna Irska i Vels dobijaju veća ovlašćenja, kaže Dejvid Kameron

LONDON - Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je danas da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlašćenja pošto su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez sa Britanijom i osnovati nezavisnu državu.

"Kako će građani Škotske dobiti veća ovlašćenja da uređuju svoje poslove, sledstveno tome i građani Engleske, Velsa i Severne Irske moraju da dobiju veća ovlašćenje", rekao je Kameron. On je naveo da će, kako je obećao pre glasanja, Škotska dobiti veća ovlašćenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja. Dogovor će biti usaglašen do novembra, a predlog zakona bi trebalo da bude u parlamentu do januara.

Kameron je izjavio i da je pitanje nezavisnosti Škotske rešeno na duži vremenski period, tokom, kako je rekao perioda života jedne generacije, pošto su se birači jasno izjasnili da žele da ostanu deo Velike Britanije.

"Ne može biti nikakvih sporova niti repriza, čuli smo volju škotskog naroda", rekao je Kameron novinarima ispred svoje kancelarije u Londonu.

Aleks Salmond: Priznao poraz, unionisti mu zahvalili, Foto AP
Aleks Salmond: Priznao poraz, unionisti mu zahvalili, Foto AP

Na osnovu rezultata glasanja objavljenih u 31 od 32 regiona, 55 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,58 odsto želelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom. Premijer Škotske Aleks Salmond, predvodnik otcepljenja, priznao je poraz pošto je 31 region objavio rezultate glasanja.

"Važno je reći da je naš referendum bio dogovoren proces održan uz pristanak, a Škotska je većinom glasova u ovoj fazi odlučila da ne postane nezavisna država", rekao je Salmond svojim pristalicama okupljenim u Edinburgu.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je juče priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

http://www.youtube.com/watch?v=ana1J6t0ZlI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track