CIA KONAČNO OTKRILA: Evo šta je Džordž Buš pitao par minuta pre napada na kule bliznakinje!
Foto: AP

Novi detalji

CIA KONAČNO OTKRILA: Evo šta je Džordž Buš pitao par minuta pre napada na kule bliznakinje!

Planeta -
U trenucima dok je prvi neboder Svetskog trgovinskog centra goreo, predsednik se vozio prema osnovnoj školi Buker u Sarasoti. Tada ga je pozvao sekretar Bele kuće i saopštio mu vest

AMERIKA - CIA je javnosti otvorila deo tajnih dosijea u kojima se mogu pronaći mnoge pikanterije kojima su se obaveštajci bavili.Među njima se u obaveštajnim dokumentima, nalazi i onaj pod nazivom "11. septembar 2001.: Uz predsednika", koji opisuje kako je izgledao radni dan Džordža V. Buša tog kobnog datuma.Samo 30 minuta pre nego što je od svog osoblja saznao o zabijanju prvog aviona u Svetski trgovinski centar, Buš je čitao novine. Prišao mu je zamenik direktora CIA Majkl Morel, a Buš ga je upitao: ''Ima li nečeg zanimljivog danas?''

Buš i osoblje su tada bili na službenom putu. Nalazili su se u jednom hotelu na Floridi. Predsednik je osoblje ispitivao jesu li lepo spavali i jesu li čuli talase s plaže. Samo nekoliko minuta kasnije usledili su događaji koji će taj dan učiniti najtragičnijim u Bušovom mandatu, ali i u novijoj američkoj istoriji.U trenucima dok je prvi neboder Svetskog trgovinskog centra gore, predsednik se vozio prema osnovnoj školi Buker u Sarasoti. Tada ga je pozvao sekretar Bele kuće i saopštio mu vest.''Buš se okrenuo prema meni i pitao: ''Majkl, znaš li nešto o tome?'' Rekao sam mu ne i dodao da se nadam da je reč o nesrećnom slučaju, a ne o terorizmu", prepričava Morel.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Dok je Buš sedeo u razredu sa prvačićima, prišao mu je Morel i saopštio mu vest o drugom napadu. Sada je postalo jasno da su SAD napali teroristi. Bušovo lice se, piše u izveštaju Morel, zamrzlo."Tiho je buljio u prazan prostor pet minuta, bio je to neprijatan osećaj", kazao je Morel.

Potom je cela svita krenula prema predsedničkom avionu kojeg su pomno pretražili u strahu da je i on meta napada. Tokom leta prema Luizijani svi su bili zabrinuti i u šoku. Predsednik je bio čvrst, tvrdi Morel."Pitao me ko je to mogao da učini. Odgovorio sam mu da iza napada najverovatnije stoji Osama bin Laden i Al-Kaida", naveo je Morel.

Podsetimo da je Astronaut Frank Hubertson, čiji je prijatelj poginuo u napadu na kule bliznakinje u Njujorku 9.11.2001. godine, iz svemira je snimio zapaljene zgrade Svetskog trgovinskog centra!

Frank je jedini Amerikanac koji je bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici kada je saznao da su teroristi napali SAD, piše Dejli mejl.

Inače, više desetina bivših policajaca i vatrogasaca uhapšeno je u SAD, u okviru istrage o prevarama za dobijanje naknada zbog navodnog invaliditeta i nemogućnosti obavljanja posla, posebno u vezi sa napadima 11.septembra 2001, saopštile su lokalne vlasti Njujorka.Kako je javio BBC, među uhapšenima su 72 policajca i osam vatrogasaca, saopštilo je tužilaštvo. Mnogi od njih su lažno tvrdili da su u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine pretrpeli povrede ili doživeli mentalne poremećaje zbog kojih ne mogu više da rade.Veruje se da šteta nastala zbog ovakvih prevara iznosi više stotina miliona dolara, navodi BBC.

Snimak napada na kule bliznakinja snimljen iz svemira:

http://www.youtube.com/watch?v=nklyVO6BFuo#t=746

(Dnevnik.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track