Najnovije vesti

ISIL PRETI: Svi naši borci napašće koaliciju koju vodi Amerika i poraziće je!
Foto: Kurir Štampano

Nova poruka

ISIL PRETI: Svi naši borci napašće koaliciju koju vodi Amerika i poraziće je!

Planeta -
Koalicija će biti slomljena i poražena, kao što su bile i vaše prethodne borbene snage, izjavio portparol ISIL

BAGDAD - Ekstremistička organizacija Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) pozvala je svoje sledbenike da napadnu državljane SAD, Francuske i drugih zemalja koje su se pridružile koaliciji koja nastoji da uništi ISIL i zapretila koaliciji porazom.

Portparol Islamske države Abu Muhamed al-Adnani ismejao je i oštro kritikovao američkog predsednika Baraka Obamu i druge zapadne lidere u saopštenju prenetom na vebsajtu SITE, upozorivši da njihovim snagama preti neizbežan poraz u rukama militantnih aktivista.

"Koalicija će biti slomljena i poražena, kao što su bile i vaše prethodne borbene snage", poručio je Adnani i pozvao sledbenike da napadnu državljane SAD, Francuske, Kanade, Australije i drugih zemalja koje su se pridružile koaliciji, preneo je Rojters.

Adnani: Barak Obama pravi iste greške kao Džordž Buš, Foto AP
Adnani: Barak Obama pravi iste greške kao Džordž Buš, Foto AP

Adnani je rekao da će intervencija koalicije pod američkom vođstvom biti "poslednji krstaški pohod", prema transkriptu na engleskom jeziku audio-snimka na arapskom koji je objavljen na sajtu SITE. Portparol Islamske države je ismejao zapadne lidere zbog intenziviranja vojnog angažovanja u regionu i primetio da Obama ponavlja greške svog prethodnika, Džordža V. Buša.

"Ako se borite protiv Islamske države, ona postaje snažnija i čvršća. Ako je ostavite na miru, ona se uvećava i širi. Ako vam je Obama obećao da ćete poraziti Islamsku državu, onda je i Buš lagao pre njega", rekao je Adnani. Obraćajući se direktno Obami, on je dodao: "Danas ste rekli da Amerika neće biti uvučena u kopneni rat. Biće uvučena i dovedena... do smrti, groba i uništenja".

Izuzetne kurdske pešmerge (milicija) uključile su se u borbu protiv ubica ISIL i našli se na njihovoj meti, Foto Reuters
Izuzetne kurdske pešmerge (milicija) uključile su se u borbu protiv ubica ISIL i našli se na njihovoj meti, Foto Reuters

Adnani je, takođe, kritiovao kurdske borce koji se bore protiv terorista Islamske države i u Siriji i u Iraku.

"Mi se ne borimo protiv Kurda zato što su Kurdi. Mi se borimo protiv nevernika među njima, saveznika 'krstaša' i Jevreja u njihovom ratu protiv muslimana", naveo je, dodavši da u redovima vojske Islamske države ima mnogo muslimanskih Kurda.

Adnani je kritikovao i Saudijsku Arabiju, čije je visoko muslimansko sveštenstvo osudilo Islamsku državu i čija se vladajuća kraljevska porodica pridružila drugim arapskim zemljama u obećanju da će se pozabaviti militantnom ideologijom u okviru strategije suzbijanja ekstremističke grupe. Portparol Islamske države je, takođe, oštro kritikovao neaktivnost Zapada povodom sukoba u Siriji, rekavši da je Zapad "gledao na drugu stanu" kada su padale bombe i korišćeno hemijsko oružje protiv muslimanskih civila.

RAT U SIRIJI: ISIL optužuje Zapad da je gledao na drugu stranu dok su padale bombe na civile u Siriji, Foto AP
RAT U SIRIJI: ISIL optužuje Zapad da je gledao na drugu stranu dok su padale bombe na civile u Siriji, Foto AP

"Zato znajte da se ne bojimo aviona, ni balističkih raketa, ni bespilotnih letelica, ni satelita, ni vojnih brodova, ni oružja za masovno uništenje", zaključio je Adnani.

SAD formiraju međunarodnu koaliciju za borbu protiv radikalne sunitske muslimanske grupe, koja je zauzela velike delove teritorije u Iraku i Siriji i proglasila kalifat u središtu Bliskog istoka, podseća britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track