(UŽIVO) KAMERON U PARLAMENTU: Borba protiv ISIL može da potraje godinama
Foto: Printscreen RT

Počela debata

(UŽIVO) KAMERON U PARLAMENTU: Borba protiv ISIL može da potraje godinama

Planeta -
Očekuje se da će odluka o priključivanju Londona savezu koji se bori protiv ISIL biti usvojena jer ima podršku glavnih opozicionih stranaka i vlade

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas, na početku debate u parlamentu o priključivanju Londona vazdušnim napadima pod vođstvom SAD na ciljeve Islamske države (ISIL) u Iraku, da bi kampanja protiv ISIL mogla da potraje godinama.

Uživo debatu u britanskom parlamentu možete da pratite ovde:

"Ovo će biti misija za koju neće biti potrebni meseci već godine, ali ja verujem da mi moramo da se pripremimo za tu obavezu", rekao je šef britanske vlade.

Višečasovna debata, kako prenosi AFP, počela je Kameronovim govorom, a očekuje se da će odluka o priključivanju Londona savezu koji se bori protiv ISIL biti usvojena jer ima podršku glavnih opozicionih stranaka, kao i vlade.

Kameron je pozvao Britaniju da ne strahuje od ponovnog ulaska u konflikt u Iraku, gde je imala trupe koje su napustile tu državu 2011.

"Suočavamo se sa strahotom protiv koje ceo svet mora da se ujedini, a kao što je to uvek bio slučaj u odbrani slobode, demokratije i pravde, Britanija će dati svoj doprinos", kazao je Kameron nedavno na sednici Generalne skupštine UN.

AFP javlja da su britanske vojne letelice već spremne za početak napada na ISIL, a i prema proceni ministra odbrane Majkla Falona, ta vojna akcija mogla bi trajati godinama.

Francuska je u petak bila prvi sazevnik koji se priključio SAD u napadima u Iraku, a očekuje se da će Belgija i Holandija, takođe, uputiti svoje avione narednih nedelja.

Pred glasanje poslanici su objasnili da neće biti upućivanja kopnenih snaga u Irak, a da priključenje vojnim akcijama u Siriji zahteva dodatnu odluku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track