(VIDEO) JEZIVO: Mumija male Rozalije (2) trepće, naučnici u čudu!
Foto: Youtube

Misterija

(VIDEO) JEZIVO: Mumija male Rozalije (2) trepće, naučnici u čudu!

Planeta -
Rendgenski snimci pokazali su da su joj unutrašnji organi netaknuti. Rozalijino telo počiva u kapelici, a kovčeg je pokriven staklom

Mumija malene Rozalije Lombardo koja se nalazi u katakombama na Siciliji otvara i zatvara oči. Reč je o fenomenu koji je godinama zbunjivao naučnike. Sve dok ga nije rešio italijanski antropolog Dario Piombino-Maskali. Malena Rozalija je umrla 1920. godine od upale pluća. Imala je samo dve godine. Otac general Lombardo je bio imućan pa platio stručnjaku Alfredu Salafiju da balsamuje njeno telo. Salafia je telo tako dobro balsamovao da i dan danas djevojčica izgleda kao da je zaspala. Zbog toga je zovu "uspavana lepotica".

Rendgenski snimci pokazali su da su joj unutrašnji organi netaknuti. Rozalijino telo počiva u kapelici, a kovčeg je pokriven staklom. Kasnije je uočeno da mumija "pomera" oči. Ali Piombino-Maskali je zaključio da je reč o optičkoj varci."U pitanju je optička iluzija usled svetla koje filtriraju bočni prozori, a čiji se intenzitet tokom dana menja", rekao je Piombino-Maskali.

To je zaključio nakon što su radnici pomerili kovčeg pa se i njeno telo malo pomerilo. Tada je prvi put pogledao jasno u njene oči. "Njene oči nisu potpuno zatvorene i istina je da nikada nisu ni bile", rekao je antropolog.

Salafia je tajnu balsamovanja devojčice odneo u grob. Umro je 1933. i otada se istražuje koju je tehniku koristio da je telo ostalo tako dobro sačuvano. Piombino-Maskali je pronašao tajni rukopis i otkrio neke od sastojaka koje je Salafia koristio za balsamovanje. Mešavina koju je napravio je ubila bakterije i sačuvala telo.

http://www.youtube.com/watch?v=Xa9YJCOKVaY

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track