NOVA PUCNJAVA U FERGUSONU: Strah od odmazde policije širi se Amerikom!

Ponovo protesti zbog pucnjave

NOVA PUCNJAVA U FERGUSONU: Strah od odmazde policije širi se Amerikom!

Planeta -
Predstavnik organa reda ranjen u ruku, ali narod u Fergusonu ne veruje u zvanično objašnjenje događaja, već misli da je prvi pucao

FERGUSON - Jedan policajac ranjen je u vatrenom okršaju kod opštinskog centra u Fergusonu, gradu u Misuriju, što je dovelo do novih nereda u tom gradu.Predsednik SAD Barak Obama ocenio je da je rasprostranjeno rasno nepoverenje u policiju nagrizlo Ameriku.

Obama: To nije društvo koje želimo, nije društvo koje deca zaslužuju
Obama: To nije društvo koje želimo, nije društvo koje deca zaslužuju

Pucnjava se dogodila u subotu kasno uveče, kad su dvojica muškaraca pokušala da pobegnu od policajca, saopštio je Brajan Šelmen, portparol policije Sent Luisa.

Česti protesti... Demonstracije protiv policije
Česti protesti... Demonstracije protiv policije

Dve verzije priče- Ne verujemo da je pucnjava imala ikakve veze sa dva odvojena protesta protiv snaga reda. Policajac je prišao dvojici muškaraca koji su došli do opštinskih prostorija, inače zatvorenih subotom uveče. Čim im se približio, oni su počeli da beže, a jedan od njih se okrenuo i zapucao u policajca. On je pogođen u ruku i preživeće - rekao je Džon Belmar, šef policije Okruga Sent Luisa.Mnogi stanovnici grada, koji su u avgustu potresali neredi nakon što je policija ubila nenaoružanog crnog dečaka Majkla Brauna, odmah su posumnjali u zvaničnu verziju događaja. Pojedini očevici pucnjave objavili su na društvenim mrežama da je moguće da je u pucnjavi ubijen jedan od dvojice civila koji su u njoj učestvovali.Nakon toga ponovo je došlo do novih protesta u tom gradu. Stotinak demonstranata okupilo se oko policijske stanice uzvikujući: „Nema pravde, nema mira“, prenele su svetske agencije. Njih je okružilo oko 30 policajaca, a nadletali su ih i helikopteri, dok su specijalci tragali za učesnicima pucnjave.

Velika štetaPredsednik SAD izjavio je da je nepoverenje u organe reda posle ubistva nenaoružanog tinejdžera u Fergusonu „nagrizlo Ameriku“.Govoreći tokom svečane večere Fondacije crnog kokusa, Obama je rekao da sumnje u policiju štete zajednicama gde je ona najpotrebnija.- Najgore u svemu tome su ožiljci na srcima naše dece. Neki naši najmlađi nepotrebno se plaše ljudi koji ne izgledaju kao oni, dok drugi stalno osećaju da su pod prismotrom, šta god da rade. To nije društvo koje mi želimo, to nije društvo koje naša deca zaslužuju - rekao je Obama.Ferguson, predgrađe Sent Luisa, bio je poprište protesta, pokrenutih nakon što je 9. avgusta policajac Deren Vilson ubio nenaoružanog tinejdžera Majkla Brauna.

ProvokacijeNA ULICI ZBOG IZVINJENJANovi protesti u Fergusonu počeli su nakon što je u četvrtak šef policije Fergusona Tomas Džekson objavio video u kojem se izvinjava porodici Braun za ubistvo njihovog sina Majkla Brauna.- Niko ko nije izgubio najmilije ne može da razume vaš bol, ali se izvinjavam za sve što se dogodilo - rekao je on.To je naljutilo građane Fergusona, koji su tražili i da policajci prestanu da nose narukvice podrške Vilsonu dok su na dužnosti.

Hronologija NEMIRI U FERGUSONU9. avgust 2014 - U pucnjavi ubijen 18-godišnji Majkl Braun10. avgust - Bdenje za Brauna pretvorilo se u proteste11. avgust - Protesti otkazani, hakeri oborili sajt Grada13. avgust - Još jedna pucnjava u Fergusonu, protesti postaju nasilni16. avgust - Novi neredi, opljačkane prodavnice u centru grada17. avgust - Uveden policijski čas19. avgust - Još jedan Afroamerikanac ubijen u Fergusonu, 47 demonstranata uhapšeno21. avgust 2014 - Neredi prestali, Nacionalna garda se povukla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track