HARKOV: Srušen najveći spomenik Lenjinu u Ukrajini
Foto: Printscreen Yt

Na Trgu slobode

HARKOV: Srušen najveći spomenik Lenjinu u Ukrajini

Planeta -
Bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre su sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana

HARKOV - Posle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru Harkova sinoć je srušen najveći u Ukrajini spomenik vođi Oktobarske socijalističke revolucije, teoretičaru marksizma i prvom rukovodiocu komunističke i sovjetske republike Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana.

Agencija UNIAN navodi da su aktivisti pokušavali da demontiraju spomenik dva i po sata, a da je nekoliko hiljada okupljenih posle pada spomenika skandiralo proukrajinske slogane.

Ta agencija navodi da je na centralnom trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika "Desnog sektora", nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, dok agencija Interfaks navodi da je rušenje započelo nekoliko ljudi za zastavama Ukrajine i dobrovoljačkog bataljona "Azov", a da su neki od okupljenih bili sa "fantomkama" na glavama.

Na nalogu na "Fejsbuku" savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je da "pri demontaži spomenika niko nije povređen", dok je ministar policije Arsen Avakov saopštio da neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog "huliganstva", jer je gubernator Harkovske oblasti Igor Baluta potpisao nalog o demontaži spomenika.

Taj Lenjinov spomenik na Trgu slobode smatran je najvišim u Ukrajini i visok je 20,2 metra, a podignut je 1963. godine, podseća UNIAN.

http://www.youtube.com/watch?v=VKB2ZoeeUoE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track