EVA KOPAČ: Učinićemno sve da obezbedimo veće američko vojno prisustvo u Poljskoj
Foto: Fonet/AP

Inauguracija

EVA KOPAČ: Učinićemno sve da obezbedimo veće američko vojno prisustvo u Poljskoj

Planeta -
Zbvg sukoba u susednoj Ukrajini američko-poljski odnosi su nam još važniji, kaže nova premijerka Poljske

VARŠAVA - Nova poljska premijerka Eva Kopač izjavila je danas da će tražiti veće američko vojno prisustvo u Poljskoj zato što je sukob u susednoj Ukrajini učinio bezbednost zemlje i američko-poljski odnos još važnijim.

Govororeći na svojoj inauguraciji, Eva Kopač je obećala "pragmatičan" pristup prema Ukrajini, ali je istakla da neće pristati na promenu granica u Evropi silom, kao što se to dogodilo u Krimu, preneo je AP.

Kopačeva je rekla da će njena vlada učiniti "svaki napor da bi obezbedila veće američko vojno prisustvo u Poljskoj". Takođe je istakla da će njen tim nastaviti politiku jačanja položaja Poljske u Evropskoj uniji, koju je sprovodio njen prethodnik Domald Tusk, i tražiti da se radi na zajedničkoj politici.

Premijerka je rekla da će tražiti od EU da se razvija zajednička energetska politika radi zaštite pojedinačnih država od ruske monopolističke prakse u isporuci gasa. Poljska i druge države centralne Evrope u velikoj meri zavise od ruskog gasa i strahuju da bi Moskva mogla da smanji snabdevanje tokom zime kao što je to ranije radila.

Kopačeva je takođe podržala usvajajnje evra kao valute u Poljskoj, ali nije precizirala datum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track