JOKSIMOVIĆEVA U BEČU: Podrška Austrije za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine!

Dvodnevna poseta

JOKSIMOVIĆEVA U BEČU: Podrška Austrije za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine!

Austrija -
Ovo je nastavak izvanredne saradnje koju imamo sa Austrijom koja snažno podržava put Srbije u EU i koja je pouzdan i dobar partner Srbiji na tom putu, istakla je ministarka Jadranka Joksimović

BEČ - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas, nakon razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom (Sebastina Kurz) i političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Janom Kikertom u Beču, da je Srbija dobila snažnu podršku Austrije i izrazila očekivanje da će prvo poglavlje u pregovorima sa EU biti otvoreno do kraja godine.

"Ovo je nastavak izvanredne saradnje koju imamo sa Austrijom koja snažno podržava put Srbije u EU i koja je pouzdan i dobar partner Srbiji na tom putu”, istakla je Joksimović, najavivši ujedno da će ministar Kurc iduće nedelje posetiti Srbiju, gde će boraviti u Beogradu i poplavljenim područjima kojima je Austrija pomogla.

Ta poseta, kako je naglasila, poklopiće se sa objavljivanjem izveštaja o napretku, što jeste dobar signal.

Sa svojim sagovornicima, kako je prenela, ona je razgovarala o evropskom putu, gde smo i kakva nam pomoć treba, a od Austrije smo dobili podršku na tom putu.

“Verujem da će Austrija snažno podržati otvaranje, do kraja godine, poglavlja 32, i najverovatnije 35. Sa te strane je vrlo važno da mi uradimo sve što je do nas, ali i da prosto ne zanemarimo značaj podrške koju imamo od naših partnera u Evropi, a Austrija je jedan od najznačajnijih partnera Srbije na njenom evropskom putu”, ocenila je Joksimović.

"Mislim da proširenje nije politika koja je izgubila na značaju u EU, uz svu krizu i reforme kroz koje Unija prolazi. Austrija je jedan od najpouzdanijih zagovornika proširenja EU posebno na zemlje zapadnog Balkana“, podvukla je ona.

Joksimović je domaćinima predstavila i političke reforme, unapređenje ljudskih i manjinskih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track