AMERIKANCI PROTIV ISIL: Dve trećine podržava napade na džihadiste
Foto: Reuters

Anketa

AMERIKANCI PROTIV ISIL: Dve trećine podržava napade na džihadiste

Planeta -
Trećina Amerikanaca bi poslala svoje vojnike u Irak i Siriju da se bore protiv ISIL

VAŠINGTON - Gotovo dve trećine Amerikanaca podržava napade svojih vojnih snaga na džihadiste u Iraku i Siriji, ali polovina njih ne podržava način na koji se njihov predsednik Barak Obama nosi sa napadima.

Polovina Amerikanaca smatra da postoji veliki rizik od novih terorističkih napada na tlu SAD, pokazala je danas najnovija anketa. Takođe polovina ispitanih kaže da potpuno podržava Obaminu politiku prema terorističkim organizacijama, a druga polovina - ne.

Uprkos tome što SAD već više od decenije učestvuju u skupim vojnim akcijama širom sveta, oko trećina Amerikanaca podržava proširenje akcije protiv džihadista sa sadašnjih vazdušnih udara, odnosno slanje svojih vojnika na teren u Irak i Siriju. Obama je ranije izjavio da ne planira da šalje vojne jedinice u Irak ili Siriju, a anketa je pokazala da se nešto više od trećine ispitanih protivi njihovom slanju, dok je oko jedne četvrtine neodlučno.

Nešto više od 50 odsto anketiranih je izjavilo kako smatra da je rizik od novih terorističkih napada u SAD visok, iako je samo 20 odsto njih izjavilo kako taj rizik vidi kao "ekstremno visok".

SAD su pre dve nedelje povele vazdušne udare na položaje pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji, a podršku su im pružile arapske zemlje Bahrein, Jordan, Saudijska Arabija, UAE i Katar, dok jedan broj evropskih zemalja učestvuje samo u napadima na položaje džihadista u Iraku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja