PRVI NOVINAR ŽRTVA VIRUSA: Snimatelj NBC zarazio se ebolom u Liberiji
Foto: Reuters

Epidemija

PRVI NOVINAR ŽRTVA VIRUSA: Snimatelj NBC zarazio se ebolom u Liberiji

Planeta -
NBC je saopštio da vraća celu TV ekipu u SAD i stavlja je u karantin iz predostrožnosti. Snimatelj je peti zaraženi Amerikanac

NJUJORK - Snimatelj televizijske kompanije NBC, državljanin SAD, koji je angažovan za izveštavanje o epidemiji ebole, inficiran je tim virusom u Liberiji i biće prevežen u SAD radi lečenja, saopštili su predstavnici TV kompanije, a prenosi AP.

Predsednica NBC njuza Debra Ternes izjavila je da će TV ekipa, uključujući izveštača Nensi Snajdermen, biti vraćeni u SAD i stavljena u 21-dnevni karantin "radi predostrožnosti".

Rojters navodi da je ovo peti državljanin SAD zaražen virusom tog oblika hemoragične groznice, a prvi slučaj inficiranja novinara. Do sada su inficirani lekari i humanitarni radnici.

Taj kamerman u Liberiji radi tri godine i izveštavao je o eboli, a NBC ga je angažovala u utorak. U sredu su se kod njega pojavili simptomi oboljenja, posle čega je odmah izolovan. Za sada se na molbu porodice njegov identitet ne saopštava, a Rojters navodi da je u pitanju 33-godišnjak.

Inficirani kamerman već tri godine izveštava o eboli na zapadu Afrike (Foto: Reuters)
Inficirani kamerman već tri godine izveštava o eboli na zapadu Afrike (Foto: Reuters)

Snajdermanova, koja za američku TV mrežu prati medicinu, veruje da se kamerman inficirao pre nego što ga je angažovao NBC jer obično protekne osam do deset dana do pojave prvih simptoma. Prema njenim rečima, dobro je što je inficirani vrlo brzo smešten na kliniku, a ostatak ekipe nema nikakve simptome.

Do sada nijedan smrtni slučaj pacijenata dopremljenih pacijenata u SAD nije registrovan. Ranije je u SAD doveženo na lečenje nekoliko građana koji su bili u afričkim državama, gde su se zarazili i svi se osećaju bolje.

Najozbiljnije stanje je sa "taksaškim pacijentom# Tomasom Erikom Dankanom, koji je po dolasku u SAD iz Liberije deset dana bio kod kuće a tek potom je hospitalizovan sa simptomima ebole. Lekari pokušavaju da utvrde ko je sve bio sa njim u kontaktu i četiri osobe su već izolovane.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj žrtava epidemije koja vlada u zapadnoafričkim zemljama premašio je 3.300 - od čega je veći deo Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, a inficiranih je više od 7.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track