ZABRANA: Brazilci ne smeju da prave selfije na biralištima
Foto: AP

Nema fotografija

ZABRANA: Brazilci ne smeju da prave selfije na biralištima

Planeta -
Prema brazilskim zakonima, nezakonito je unositi naprave za snimanje u glasačke kabine, a glavni razlog je borba protiv kupovine glasova

RIO DE ŽANEIRO - Brazilci, strastveni ljubitelji društvenih mreža i medija, prave selfije u svim prilikama - na plažama, fudbalskim utakmicama, u školama, pa i u brlozima narkobandi.

Postoji, međutim, jedno mesto u Brazilu na kojem to neće smeti da čine - na biračkim mestima tokom sutrašnjih predsedničkih izbora. Prema brazilskim zakonima, nezakonito je unositi naprave za snimanje u glasačke kabine, a glavni razlog je borba protiv kupovine glasova.

Brazilske vrhovne izborne vlasti navele su da postoje izveštaji da su proteklih godina u Rio De Žaneiru kupovani glasovi birača, i tom prilikom su selfiji snimljeni u biračkim kabinama služili kao dokaz da su glasači, potkupljeni tehničkim uređajima, hranom, ili malim iznosima novca, ispunili svoje deo "dogovora".

Ipak, uprkos zabrani unošenja mobilnih telefona i kamera u kabine, oni koji budu hteli da ovekoveče svoje glasačko iskustvo moći će da zaobiđu zabranu pošto su izborne vlasti najavile da na biračkim mestima neće biti pretresa građana.

Brazilci u svetu spadaju među najaktivnije korisnike društvenih mreža i jedno su od vodećih globalnih tržišta za fejsbuk i tviter. Predstojeći predsednički izbori dodatno su intenzivirali korišćenje tih mreža, pa je samo na fejsbuku od jula zabeleženo 240 miliona aktivnosti vezanih za glasanje, poput lajkova, postova i razmena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track