BEČKI LIST STANDARD: U RS pobeđuje Milorad Dodik, u FBiH Željko Komšić
Foto: Kurir štampano

Izborna anketa

BEČKI LIST STANDARD: U RS pobeđuje Milorad Dodik, u FBiH Željko Komšić

Planeta -
Prema sprovedenim analizama, SNSD može računati na otprilike 34 odsto glasova, dok bi najjača opoziciona partija, SDS, s Tadićem kao predsedničkim kandidatom, bi trebalo da osvoji oko 21 odsto glasova

BEČ - U Republici Srpskoj najizgledniji pobednik izbora će biti Milorad Dodik i njegov SNSD, a u FBiH Željko Komšić i njegova Demokratska fronta, ocenjuje austrijski "Standard" na osnovu analize koju je uradila Austrijska novinska agencija (APA).

Sve objektivne procene, piše "Standard", govore da ni u jednom segmentu neće biti velikih iznenađenja.

"Ocene o porazu Milorada Dodika za predsednika RS od strane protivkandidata opozicije Ognjena Tadića dosad su se pokazale samo kao obične spekulacije", navodi se u članku. Naime, kako je istaknuto, očekuje se da će nakon izbora u RS najjača partija i dalje ostati Dodikov SNSD.

Brojke: SNSD može računati na otprilike 34 odsto glasova

"Prema sprovedenim analizama, SNSD može računati na otprilike 34 odsto glasova, što je za nekih četiri odsto manje u odnosu na opšte izbore iz 2010. Najjača opoziciona partija, SDS, s Tadićem kao predsedničkim kandidatom, bi trebalo da osvoji oko 21 odsto glasova, što je za dva odsto više nego 2010. godine", ocenio je list.

Daleko iza njih su, kako navode u članku, ostale partije - PDP sa oko četiri procenta, SRS sa tri i DNS sa oko dva procenta. Kao najvećeg favorita u FBiH list vidi Željka Komšića, koji mesecima vodi u svim relevantnim istraživanjima.

"Predsednik stranke, Željko Komšić, bio je jedan od vođa SDP-a, a proteklih osam godina je proveo kao predstavnik hrvatskog naroda u državnom predsedništvu. S obzirom na to da je DF nova politička snaga, još je rano ocenjivati njen rad", naveli su u tekstu.

Kako su istakli, DF može računati na oko 18 odsto glasova u FBiH, dok je iza nje SDA sa 15 procenata. Istakli su da će SDP, koji je pre četiri godine bio pobednik u FBiH, imati više od 11 procenata, a SBB nešto manje - oko devet odsto.

List ističe da sva istraživanja javnog mnjenja u BiH pokazuju jedan zabrinjavajući trend, da je sve više građana sve nezadovoljnije situacijom u zemlji.

"Oko dve trećine građana BiH nezadovoljne su ekonomskim i političkim stanjem u BiH. Udruženje građana 'Zašto da ne' je nakon jednog istraživanja koje su sproveli zaključilo da su partije na vlasti u BiH ispunile samo tri odsto predizbornih obećanja iz izborne kampanje 2010. godine", istakli su u članku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track