Srpkinja se bori da bude prva žena na čelu SAD

Ljudi sa naših prostora lideri širom sveta

Srpkinja se bori da bude prva žena na čelu SAD

Planeta -
Pored Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, mnogi poreklom iz Srbije ostvarili su uspeh van nje, a među njima je Melisa Bin, to jest Milica Luburić, već poznata američka političarka

BEOGRAD - Gradonačelnik slovenačke prestonice Ljubljane Zoran Janković, koji je u nedelju po treći put uzastopno na lokalnim izborima u Sloveniji izabran na tu funkciju, samo je jedan od mnogobrojnih uticajnih Srba u svetu koji se nalaze na veoma odgovornim i važnim pozicijama.U toj grupi naših državljana koji su dosegli visoke stepenike na svetskoj političkoj sceni posebno se ističe Melisa Bin (52), to jest Milica Luburić, sada već čuvena američka političarka, bivši član Kongresa iz Demokratske partije iz Ilinoisa i profesor Univerziteta Ruzvelt u Čikagu, koja se bori da jednog dana postane prva žena na čelu SAD.Marko Lopušina, naš ekspert za dijasporu, kaže da je Binova ćerka Vidaka Luburića iz sela Belica, koji je gradio srpske crkve po SAD.Borba za porodicu- Melisa Bin je odrasla na Park Ridžu i pored Crkve Svetog preobraženja u blizini čikaškog aerodroma „O‘Hara“. Tu je svirala tamburicu, igrala srpski folklor i kola moravac i čačak - tvrdi Lopušina i dodaje da su sada, pored aktivnog bavljenja politikom, njena preokupacija i dve ćerke Viktorija i Mišel Bin, o kojima brine zajedno sa suprugom Alanom.- Kongresmenka Melisa Bin upamćena je kao jedna od onih 13 odsto žena u Kongresu koja se uspešno fokusirala na pitanja porodice i roditelja, posebno majki. To je njena politička platforma i za naredne izbore. Ona gaji nadu da će jednog dana biti predsednik SAD. Kao svaki američki Srbin, kongresmenka obožava Nikolu Teslu - ističe Lopušina i podseća da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić Melisi Bin 2013. dodelio Orden srpske zastave trećeg stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje Amerike i Srbije.Iz Prokuplja u KanberuPrema rečima Lopušine, mnogi Srbi ostvarili su uspeh i u Australiji, a jedan od njih je Endrju Nikolić - član saveznog parlamenta te zemlje.- Nikolić je član Laburističke partije Tasmanije. Rođen je 1961. u Prokuplju, a sada živi u Lonsestonu. Ima diplome više vojnih koledža u Australiji i SAD, ali i dve fakultetske diplome iz društvenih nauka i umetnosti i tri magistrature. Po struci je brigadni general, a po profesiji političar. Na poslednjim izborima u Australiji izmaklo mu je mesto ministra odbrane i vojske - ističe Marko Lopušina.

Političari, poslanici, guverneri, gradonačelnici...Darinka Hrnjez AustrijaDarinka Hrnjez je prva osoba našeg porekla koja ima šanse da se nađe u austrijskom parlamentu. Rođena je u Beču, školovala se u Kanadi i Austriji, a na listi je Franka Štronaha za ulazak u parlament.Nikola Nik Lalić (69) AustralijaPoslanik je republikanske partije iz Sidneja, a bio je i gradonačelnik Ferfilda. Sada je poslanik u parlamentu Novog Južnog Velsa i ima ambicije da bude premijer te australijske države.Jelena Sofronijević Velika BritanijaU ime mladih u Londonu Sofronijevićeva je učestvovala u debati u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije. Sofronijevićeva je od februara 2013. član Omladinskog parlamenta Britanije.Miroslav Majkl Ðorđević SADRođeni Beograđanin otišao je u Ameriku 1956. sa ocem. Iz San Franciska je bio lider omladine Republikanske stranke, postao je prvi srpski lobista i predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja.Džordž VojnovićPRIJATELJ DŽORDŽA BUŠANajbogatiju političku biografiju ima Džordž Vojnović, za kog se pamti da je 2004. na izborima za Američki senat osvojio čak 64 odsto glasova.- Vojnović je potomak srpskog arhitekte i tvorca Crkve Svetog Save u Klivlendu. Bio je gradonačelnik, guverner države Ohajo i senator SAD, ali i prijatelj Džordža Buša starijeg - ističe Marko Lopušina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track