DUPLI KIKS: U Beču greškom pustili Srbina iz zatvora, a onda otkrili da je član bande Pink panter!

Zovu ga da se sam vrati

DUPLI KIKS: U Beču greškom pustili Srbina iz zatvora, a onda otkrili da je član bande Pink panter!

Planeta -
Posle polovine odležane kazne u Nemačkoj on je prebačen u Austriju, gde je potom zaboravljeno da se u računar zatvora unesu preostale tri godine kazne koje je izrekao nemački sud

BEČ - Zatvorenik Ilija B. koji je iz austrijskog zatvora pušten tri godine pre isteka kazne zbog računarske greške bio je član u svetu poznate "Pink panter" bande, koja je specijalizovana za pljačku zlatara.

Ilija je 28. novembra 2005. učestvovao u oružanoj pljački jedne zlatare u Ajzenštatu kada je na Bernda R., jedan maskirani pljačkaš, prilikom bekstva pucao u lice. Ovaj tada tek 22-ogodišnji mladić zadobio je teške povrede, a sedam godina kasnije je preminuo od posledica ranjavanja.

Specijalna jedinica policije u austrijskoj pokrajini Burgenland uspela je da uđe u trag trojici pljačkaša. Pored Ilije decembra 2006. još dva Srbina su uhapšena u Srbiji.

Njima je dokazano, pored pljačke u Ajzenštatu, još par provala.

Policija je, takođe, tom prilikom saopštila da su oni članovi "Pink panter" bande.

Međutim, dvoje od troje osumnjičenih - Iliju B. i Slavka P., koji je pucao na Bernda R., srpske vlasti su nakon par dana pustile na slobodu.

Obojica su, kako prenose mediji u Austriji, nastavili potom svoju "kriminalnu karijeru".

Slavko P. je kasnije osuđen na šest i po godina zatvora u Španiji zbog višestruke pljačke, a Ilija B. je uhapšen u Nemačkoj i osuđen na šest i po godina zatvora.

Posle polovine odležane kazne u Nemačkoj on je prebačen u Austriju, gde je potom zaboravljeno da se u računar zatvora unesu preostale tri godine kazne koje je izrekao nemački sud. Zbog ove greške je računar u zatvoru Garsten izračunao pogrešan datum puštanja na slobodu Ilije B., koji je odmah po izlasku iz pritvora otputovao u Srbiju, gde se sada traži putem evropskog naloga za hapšenje.

Nakon ove greške naložena je provera svih podataka o otpuštanju zatvorenika u Austriji, objasnio je direktor Direkcije za idržavanje kazni Peter Pregtl.

On je kazao da se uvodi, u teškim slučajevima, i princip "šest očiju".

Do sada je bilo uobičajeno da najmanje dva službenika unose podatke u računar. Kod teških kriminalaca ubuduće će podatke proveravati i direktor zatvora, najavio je Prehtl.

U ovom slučaju je zanimljiva i činjenica da je Ilija B. trebalo naredne nedelje da svedoči na suđenju protiv Slavka P.u Ajzenštatu i bio je neka vrsta krunskog svedoka tužilaštva.

Portparol tužilaštva u Ajzenštatu Roland Koh ističe da će suđenje za pljačku i ubistvo protiv Slavka P.biti održano "normalno", dodajući da postoji dovoljno dokaza.

On je istakao da bi bilo bolje da je bilo svedoka, ali u ovom konkretnom slučaju to nije "dramatično".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track