Najnovije vesti

POBUNA U SVETSKOJ BANCI: Zaposleni protestovali zbog ogromnog direktorskog bonusa!
Foto: Wikipedia

Šatro štednja

POBUNA U SVETSKOJ BANCI: Zaposleni protestovali zbog ogromnog direktorskog bonusa!

Planeta
Napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svetske banke, Francuz Bertran Badre, dobio 94.000 dolara dodatka na platu - bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja.

VAŠINGTON - Osoblje Svetske banke se u utorak ponovo pobunilo protiv mera unutrašnje štednje i zatražilo od uprave objašnjenje isplate bonusa pojedinim direktorima, saznala je agencija AFP. Prvi protest je bio u četvrtak, a oko 200 zaposlenih okupilo se u sedištu Svetske banke u Vašingtonu ponovo u utorak.

"Ne radi se samo o našim radnim mestima i platama", pisalo je na letku koji je interno distribuiran uoči ovonedeljnog sastanka predstavnika 188 zemalja-članica na Generalnoj skupštini MMF i Svetke banke. Napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svetske banke, Francuz Bertran Badre, dobio 94.000 dolara dodatka na platu - bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja.

U ponedeljak se uprava Banke sastala s predstavnicima udruženja zaposlenih, ali problem nije rešen. "Osoblje je zabrinuto zbog pravca u kojem ide uprava i netransparentnosti odluka na najvišem nivou", napisalo je udruženje zaposlenih u internom dopisu izdatom posle tog sastanka.

Udruženje je ocenilo da se uprava ponaša kao da je "zatvorena u kuli od slonovače", i da ne razume kako su odobreni bonusi dok se od zaposlenih traži da "stegnu kaiš".

"Nezadovoljstvo osoblja je prirodno i razumljivo u bilo kojoj velikoj organizaciji koja je preduzela reformu ove veličine", rekao je u utorak za AFP portparol Banke, Dejvid Teis, uveravajući da će Svetska banka posle reforme biti "jača".

Svetska banka je ranije isplatu bonusa, uprkos štednji, objašnjavala potrebom da "privuče" i "zadrži" direktore "velikog kalibra".

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim od dolaska na tu dužnost 2012. godine, sprovodi restrukturiranje Banke da bi smanjio rashode za 400 miliona dolara tokom tri godine, i povećao resurse da bi Svetska banka ostvarila svoj glavni cilj - iskorenjivanje ekstremnog siromaštva u svetu do 2030. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...