Avion se srušio zbog žurbe pilota

Tragedija u Rusiji

Avion se srušio zbog žurbe pilota

Planeta -
Najmanje 31 osoba je poginula, a 12 je u teškom stanju, nakon pada ATR-72 u Sibiru jer kapetan nije sačekao tehnički pregled

MOSKVA - Druga tragedija za sedam meseci.Dvomotorni avion ATR-72 sa 39 putnika i četiri člana posade srušio se juče u Sibiru ubrzo nakon poletanja, a u nesreći je stradala 31 osoba, dok je 12 preživelih teško povređeno, od kojih je petoro u kritičnom stanju. Letelica francusko-britanske proizvodnje pripada kompaniji „Juter“, a letela je iz regionalnog centra Tjumen u Sibiru za naftaški grad Surgut.Avion se srušio na proplanak pod snegom, na 45 kilometara od Tjumena, a potom se zapalio. Pilot ATR-72 je praktično odmah po odvajanju od zemlje primetio da ima problem, pokušao da okrene avion nazad prema aerodromu i prinudno sleti, a izjave svedoka potvrđuju da je avion bio nagnut na levu stranu. Prema pisanju ruskih medija, avion nije dobio odgovarajuću zaštitu protiv zaleđivanja jer kapetan letelice nije mogao da čeka.- U obližnjim selima nađen je očevidac koji tvrdi da je video dim iz oba motora, kao i da je avion bio nagnut na levu stranu - preneli su ruski mediji.Prema navodima ruskih medija, u nesreći su poginuli svi članovi posade, uključujući dva pilota, a 12 preživelih su putnici.- Petoro ljudi je na reanimaciji, a sedmoro njih je hitno operisano - naveli su ruski mediji.Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je saučešće porodicama stradalih, a vlasti su otvorile vanredna telefonsku liniju za psihološku pomoć rodbini žrtava. Prethodna veća avionska nesreća u Rusiji dogodila se 7. septembra u Jaroslavu, kada se odmah posle poletanja, srušio „jak-42“ koji je prevozio hokejaški tim Lokomotive, a od 45 osoba u avionu preživela je samo jedna.

Tadić izjavio saučešćePredsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu povodom avionske nesreće. „Najiskrenije saosećamo s porodicama nastradalih i ruskim narodom“, poručio je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track