U ČETIRI OKA: Putin i Merkelova sastaju se na marginama samita u Milanu
Foto: Reuters

Direktno

U ČETIRI OKA: Putin i Merkelova sastaju se na marginama samita u Milanu

Planeta -
Dvoje lidera već su utanačili detalje sastanka, na kome će biti reči i o ukrajinskoj krizi. Putin se večeras sastaje i s predsednikom Italije

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi danas da ima direktne razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama 10. samita Azija-Evropa (ASEM), koji počinje u italijanskom gradu Milanu, javlja RIA Novosti.

Putin, koji se trenutno nalazi u Srbiji, gde prisustvuje vojnoj paradi povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, treba kasnije u toku dana da otputuje u Italiju gde će se pridružiti svetskim liderima na samitu u Milanu.

Sastanak lidera Rusije i Nemačke pripremljen je danima unapred - oni su se prošle nedelje telefonom dogovorili oko sastanka, na kome bi trebalo da bude reči i o ukrainskoj krizi.

Putinov savetnik Jurij Ušakov kaže da će se sastanak održati čim predsednik Rusije stigne u Milano, a zatim će uslediti večera svih lidera i učesnika samita, čiji će domaćin biti italijanski predsednik Đorđo Napolitano.

Posle večere, planiran je zaseban sastanak Putina i Napolitana.

Teme dvodnevnog samita ASEM, na kome će učestvovati lideri više od 50 država, biće održiv razvoj i globalna bezbednost, a očekuje se da će učesnici samita takođe istaći potrebu za pronalaženje mirnog rešenja za višemesečnu krizu u Ukrajini.

Samitom će predsedavati Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track