ZARIF: Iran ne želi da produžava pregovore o svom A-programu
Foto: Fonet/AP

Ističe rok

ZARIF: Iran ne želi da produžava pregovore o svom A-programu

Planeta -
Preostalo je još samo 40 dana do isteka roka i nijedan od pregovarača ne misli da treba produžiti pregovore. Mi mislimo da nema potrebe ni razmišljati o tome, kaže šef iranske diplomatije

BEČ - Iran ne želi da produži pregovore o svom nuklearnom programu sa svetskim silama posle 24. novembra, kada ističe ranije postavljeni rok, izjavio je danas iranski ministar spoljnjih poslova Muhamed Džavad Zarif.

"Preostalo nam je još samo 40 dana do isteka roka i nijedan od pregovarača ne misli da treba produžiti pregovore. Mi delimo to mišljenje i mislimo da nema potrebe ni razmišljati o tome", rekao je Zarif, preneo je AFP.

U međuvremenu, AP pozivajući se na diplomate, javlja da Iran razmatra američki predlog prema kome bi Teheran mogao da zadrži veći deo nuklearne infrastrukture, a da, istovremeno, smanji kapacitet za proizvodnju atomske bombe.

Iranski ministar spoljnjih poslova izjavio je danas da su pregovori o iranskom nuklearnom programu ove nedelje bili teški, ali da je postignut napredak i da se razgovaralo o mogućim rešenjima. Zarif je ovo izjavio posle jučerašnjeg sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i visokom predstavnicom EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beču.

"Bilo je veoma teško, ali ozbiljno i intenzivno, ali nismo se samo fokusirali na probleme, već smo razgovarali i o rešenjima. Postignut je napredak na svim poljima", izjavio je Zarif, preneo je Rojters.

Iranski šef diplomatije je najavio da će njegov sledeći susret sa Kerijem i Eštonovom biti za tri do četiri nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track