POBEDNICI: Porošenko i Jacenjuk počeli pregovore o koalicionoj vladi
Foto: Reuters

Izbori u Ukrajini

POBEDNICI: Porošenko i Jacenjuk počeli pregovore o koalicionoj vladi

Planeta -
CIK Ukrajine: Narodni front - 21,62 odsto, Blok - 21,47 odsto, Samopomoć - 11,13 odsto, Opozicioni blok 9,76 odsto, Radikalna stranka 7,36 odsto i Otadžbina 5,71 odsto

KIJEV - Dve stranke koje su osvojile najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u Ukrajini pregovaraju o formiranju koalicione vlade, izjavio je danas Jurij Lucenko, lider Bloka Petra Porošenka.

"Pregovori sa Narodnim frontom premijera Arsenija Jacenjuka upravo su počeli. Počele su konsultacije između predsednika Porošenka i premijera, a veći sastanak sa predstavnicima obe političke snage planiran je za danas", rekao je Lucenko na konferenciji za novinare.

Lucenko je u nedelju kazao da će odluka o tome ko će biti premijer biti doneta u razgovorima o koalicionoj vladi, navodi RIA Novosti.

Vanredni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su juče, a ukrajinska Centralna izborna komisija je danas, nakon prikupljanja podataka iz svih 198 distrikata, saopštila da je odziv birača bio 52,42 odsto.

Posle prebrojanih malo više od 45 odsto glasova, Narodni front je osvojio 21,62 odsto, a Blok aktuelnog predsednika Petra Porošenka 21,47 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Iza dve vodeće stranke nalaze se stranka gradonačelnika grada Lavova Andrije Sadovija Samopomoć sa 11,13 odsto, Opozicioni blok sa 9,76 odsto, nacionalistička Radikalna stranka Olega Ljaška sa 7,36 odsto i Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko sa 5,71 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja