PRVI PUT U ISTORIJI ITALIJE: Predsednik zemlje svedočio pred sudom o mafiji
Foto: Fonet/AP

Država i mafija

PRVI PUT U ISTORIJI ITALIJE: Predsednik zemlje svedočio pred sudom o mafiji

Planeta -
Đorđo Napolitano je govorio kao svedok koji bi mogao da ima saznanja korisna na velikom suđenju na kom se više državnih službenika optužuje za tajne razgovore sa sicilijanskom mafijom

RIM - Italijanski predsednik Đorđo Napolitano dao je danas iskaz kao svedok na velikom suđenju na kome se više državnih službenika optužuje za tajne razgovore sa sicilijanskom mafijom devedesetih godina prošlog veka.

Tužilaštvo iz Palerma, koje želi da baci svetlo na mračan period kada je država bila na meti mafijaških napada, ispitivalo je aktuelnog šefa države prvi put u istoriji Italije.

Zastava Italije na palati Kvirinale, sedištu predsednika Italije u Rimu (Foto: Reuters)
Zastava Italije na palati Kvirinale, sedištu predsednika Italije u Rimu (Foto: Reuters)

Napolitano (89) nije optužen ni za kakav zločin i pozvan je kao svedok koji bi mogao da ima saznanja korisna za suđenje, ali bi njegovo svedočenje moglo da baci senku na sliku predsednika koji je učinio mnogo da Italiju izvuče iz političkih i ekonomskih previranja proteklih godina, ocenio je Rojters.

Simbol borbe protiv mafije: Đovani Falkone i Paolo Borselino (Foto: Wikipedia)

Tužilaštvo tvrdi da je više uticajnih političara i policajaca, u nastojanju za zaustavi nasilje, razgovaralo sa mafijškim bosovima, pošto su istaknuti sudija u borbi protiv mafije Đovani Falkone, njegova supruga i trojica telohranitelja ubijeni u eksploziji bombe1992. godine .Spremnost države da uđe u razgovore sa mafijom posle ubistva Falkonea, zapravo je podstakla nove bombaške napade, navodi tužilaštvo, uključujući ubistvo je još jednog sudije, Paola Borselina, dva meseca kasnije.

U vreme bombaških napada, Napolitano je bio predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta, a šef države postao je 2006. godine.Tužilaštvo je želelo da ga pita o pismu iz 2012. koje mu je uputio njegov pravni savetnik Loris D'Ambrozio, a koje ukazuje da je Napolitano znao za razgovore.

Bombaški napad na Paola Borselina 19. aprila 1992. u Palermu (Foto: AP)
Bombaški napad na Paola Borselina 19. aprila 1992. u Palermu (Foto: AP)

Među 10 optuženih su Nikola Mančino, koji je u to vreme bio ministar spoljnih poslova Italije, i Salvatore Rina, nekada najmoćniji mafijaški bos u Italiji. Medijima nije bilo dozvoljeno da prate proces, što je naišlo na proteste italijanskih novinara, a osobama prisutnim na saslušanju iza zatvorenih vrata nije bilo dozvoljeno snimanje. Oko 40 ljudi, uključujući tužioce, sudije i advokate odbrane, prisustvovalo je suđenju u palati Kvirinale u centru Rima.

Napolitano je prethodno obezbedio pismeno svedočenje, ali je odbio da govori pred sudom, kada je tužilaštvo prvobitno uputilo zahtev za njegovim pojavljivanjem u oktobru prošle godine. Na davanje iskaza pristao je prošlog meseca, pošto je sud ocenio da njegovo svedočenje nije "ni suvišno ni beznačajno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track