NETANIJAHU NE POPUŠTA: Nastavićemo da gradimo u Jerusalimu
Foto: Reuters

Odlučno

NETANIJAHU NE POPUŠTA: Nastavićemo da gradimo u Jerusalimu

Planeta -
Nećemo odustati od svojih namera da izgradimo više od 1.000 novih kuća, kaže premijer Izraela

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odgovorio je danas na optužbe zbog planova o izgradnji više od 1.000 novih kuća za jevrejske doseljenike u pripojenom arapskom istočnom delu Jerusalima, rekavši da te kritike "nemaju veze s realnošću".

"Čuo sam tvrdnju da naša izgradnja jevrejskih naselja u Jerusalimu predstavlja udaljavanje od postizanja mira. Takve izjave su udaljavanje od mira. Takve izjave nemaju veze s realnošću, one podstiču pogrešne tvrdnje Palestinaca", rekao je Netanijahu.

Zvaničnik iz Netanijahuovog kabineta saopštio je u ponedeljak da Izrael planira da izgradi više od 1.000 novih kuća za jevrejske doseljenike u pripojenom arapskom istočnom delu Jerusalima. Ovo saopštenje razbesnelo je Palestince, a Džibril Radžub iz partije Fatah palestinskog lidera Mahmuda Abasa upozorio je da će plan izazvati "eksploziju" nasilja.

Netanijahu: Nastavićemo da gradimo u Jerusalimu,našoj večnoj prestonici (Foto: Reuers)
Netanijahu: Nastavićemo da gradimo u Jerusalimu,našoj večnoj prestonici (Foto: Reuers)

Evropska unija ocenila je da plan "još jednom ozbiljno dovodi u pitanje posvećenost Izraela postizanju dogovora s Palestincima" i upozorila da će on imati posledice po odnose EU-Izrael.

I vlasti u Vašingtonu poručile su da su veoma zabrinute zbog plana, istakavši da "nastavak ovakvih akcija nije u skladu s naporima za postizanje mira".

Netanijahu je, međutim, jasno rekao da Izrael neće odustati od svojih namera, preneo je AFP.

"Nastavićemo da gradimo u Jerusalimu, našoj večnoj prestonici", istakao je izraelski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track