KIJEV NA NOGAMA: Ukrajinci videli ruske tenkove, Amerikanci to ne mogu da potvrde!
Foto: Reuters

Nove tenzije

KIJEV NA NOGAMA: Ukrajinci videli ruske tenkove, Amerikanci to ne mogu da potvrde!

Planeta -
Nastavlja se razmeštanje vojne opreme i ruskih plaćenika na bojištima, rekao je vojni portparol Andrij Lisenko govoreći o prekograničnom ulasku vojnika, dok Stejt dipartment ističe da zasad ne može da potvrdi upad ruskih tenkova u istočnu Ukrajinu

KIJEV - Ukrajinske vlasti su saopštile da su na istok Ukrajine iz Rusije ušla 32 tenka sa artiljerijskim oružjem i vojnicima, te da je u tom delu zemlje u poslednja 24 časa stradalo pet vojnika.

22.00 - Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da ne mogu, zasad, da potvrde izveštaje o ruskom vojnom upadu na teritoriju istočne Ukrajine, kao što tvrdi vlada u Kijevu.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su ruski tenkovi, oklopna vozila i kamioni viđeni u četvrtak na oko 25 kilometara od granice s Ukrajinom, prenela je agencija AFP.

18.30 - Kolona od 32 tenka, 16 haubica i kamioni sa municijom i borcima ušli su u istočnu Ukrajinu iz Rusije, saopštila je ukrajinska vojska.

"Nastavlja se razmeštanje vojne opreme i ruskih plaćenika na bojištima", rekao je vojni portparol Andrij Lisenko dodajući da je je "još jedan konvoj kamiona koji prevozi tri radio-stanice prešao granicu kod prelaza Izvarin", pod kontrolom separatista.

Izveštavanje o novom ruskom kretanju preko granice usledilo je nakon optužbe proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini u četvrtak da su vladine snage pokrenule novu ofanzivu, što je Kijev odmah demantovao.Sporadično nasilje nastavilo se nakon sklapanja primirja 5. septembra. U sukobima je izgubilo život 4.000 ljudi.

Posledice napada: Kuća u Donjecku
Posledice napada: Kuća u Donjecku

Međutim, izgleda da je primirje krhko ove sedmice. Proruske snage i vlada u Kijevu međusobno se optužuju za nasilje nakon što su održani izbori u nedelju u separatističkim regijama."Nastavlja se dopremanje vojne opreme i neprijateljskih boraca iz Ruske Federacije", rekao je Lisenko.

Dodao je da je pet ukrajinskih vojnika ubijeno, a 16 ranjeno u posljednja 24 sata uprkos primirju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track