PRETE KRIVIČNIM PRIJAVAMA: Hrvatski ekstremisti bi da tuže premijera zbog ćiriličnih tabli u Vukovar
Foto: Fonet

Presavili tabak

PRETE KRIVIČNIM PRIJAVAMA: Hrvatski ekstremisti bi da tuže premijera zbog ćiriličnih tabli u Vukovar

Planeta -
Zbog vraćanja dvojezičnih ploča, nasilno skinutih 23. septembra, Štab za odbranu hrvatskog Vukovara podneće krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Zorana Milanovića i ministara

VUKOVAR - Štab za odbranu hrvatskog Vukovara podneće krivične prijave protiv hrvatskog premijera Zorana Milanovića i ministara u vladi, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer su na zgrade državnih instiitucija vraćene dvojezične ploče nasilno skinute 23. septembra.

Prijava se odnosi i na ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, ministra uprave Arsena Bauka i šefa županijske Kancelarije državne uprave Gorana Bošnjaka kao i "nepoznatih saučesnika", a zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda o postupanju s postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru, kažu u toj desničarskoj organizaciji.

Snježana Patko, članica Štaba, na konferenciji za novinare rekla je da Milanović i ministri svojim ponašanjem direktno uzrokuju ustavnu krizu. Ona je podsetila da je Ustavni sud zabranio referendum o ćirilici, koji je inicirao Štab, a da do zakonskih izmena, Vlada ne sme prisilnim merama da sprovodi odredbe vazećeg zakona u Vukovaru.

"Nadamo se da će državna tužilaštva hitno reagovati i na ovu krivičnu prijavu, kao i protiv osoba koje su skinule protivzakonito postavljene ploče 23. septembra", kada su bile privedene, poručila je Patko, prenosi Hina.

Tada su table s latinično-ćiriličnim natpisima nasilno skinute sa šest zgrada i predate gradonačelniku Ivanu Penavi, dok je ona na sedištu Policijske stanice Vukovar razbijena, i istog dana zamenjena novom.

Predstavnici vlasti su još tada objasnili da je Ustavni sud u svojoj odluci istakao da se ne smeju postavljati nove table, do usvajanja zakonskih rešenja, što ne znači da se one koje su u tom trenutku bile postavljene smeju skidati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track